Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

VIDEO: Pesničkovú súťaž Eurovízia vyhral Švéd Mans Zelmerlöw

Mans Zelmerlöw zo Švédska sa raduje s trofejou po víťazstve vo finále súťaže Eurovision Song Contest s pesničkou Heroes 23. mája 2015 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Súťaž sa koná nepretržite od roku 1956 a je jedným z najdlhšie vysielaných televíznych programov na svete.

Viedeň 24. mája (TASR) - Švédsky spevák a televízny moderátor Mans Zelmerlöw zvíťazil vo finále jubilejného 60. ročníka piesňovej súťaže Eurovízia, ktoré sa konalo v sobotu večer vo Viedni. Informovala o tom agentúra DPA.

Dvadsaťosemročný Zelmerlöw uspel s baladou "Heroes". Na druhej priečke sa spomedzi 27 finalistov umiestnila ruská speváčka Polina Gagarinová s piesňou "A Million Voices", za ktorou nasledovalo talianske mužské trio Il Volo s piesňou "Grande Amore". Slovensko na súťaži nemalo zastúpenie.

Približne 200 miliónov ľudí sledovalo podujatie na televíznych obrazovkách, zatiaľ čo 10.000 divákov sledovalo spevácke výkony priamo vo viedenskej Stadthalle. Spolumoderátorom večera bol Rakúšan Thomas Neuwirth, ktorý ako bradatá speváčka Conchita Wurst vyhral minulý ročník súťaže.

Budúcoročné vydanie súťaže sa uskutoční v krajine tohtoročného víťaza. Švédsky interpret pritom súťaž vyhral už po šiesty raz, naposledy aj v roku 2012. V roku 1974 súťaž vyhrala aj švédska štvorica ABBA, ktorá svojím triumfom odštartovala celosvetovú kariéru.

Agentúra Associated Press pripomenula, že na tohtoročnom vydaní súťaže sa prezentoval aj zástupca Austrálie Guy Sebastian, ktorý napokon skončil na piatom mieste. Krajina dostala miestenku v súťaži na základe divokej karty.

Súťaž sa koná nepretržite od roku 1956 a je jedným z najdlhšie vysielaných televíznych programov na svete. Pôvodným zámerom jej vzniku bolo prispieť k upevneniu vzťahov medzi jednotlivými národmi Európy po druhej svetovej vojne. Vysiela sa však aj v Austrálii, Japonsku, USA či Brazílii. Eurovíziu (Eurovision Song Contest) organizuje Európska vysielacia únia (EBU).



Blahoželal mu aj premiér

"Vstávalo sa mi ľahko aj napriek tomu, že som spal iba štyri hodiny," povedal dnes 28-ročný Zelmerlöw pre švédsku televíziu TV4 vo vestibule viedenského hotela, kde bol ubytovaný a kde oslavoval svoje víťazstvo.

"Ešte stále mi to nedošlo," vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Švéd o svojom víťazstve.

Zelmerlöw uviedol, že po vyhlásení víťaza speváckej súťaže dostal 450 až 500 esemesiek, čo je jeho nový osobný rekord.

Medzi mnohými jeho gratulantmi bol aj švédsky premiér Stefan Löfven. "Blahoželám, Mans! Fantastický výkon," napísal premiér na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook. "Teraz si hrdinom Švédska!"

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová napísala na Twitteri: "Dnešný svet tak veľmi potrebuje hrdinov." Jej predchodca v úrade Carl Bildt zverejnil na Twitteri odkaz: "Ďalší večer už budeme možno skromnejší, ale teraz treba povedať, že Švédsko je v hudbe superveľmoc!"

"Švédsko zvíťazilo po vzrušujúcom hlasovaní," napísal švédsky denník Dagens Nyheter a poznamenal, že Zelmerlöw dostal najvyšší počet 12 bodov napríklad od škandinávskych susedov Dánsko, Fínsko, Island a Nórsko.

Spevák povedal dnes nadránom novinárom, že mal slzy v očiach, keď jeho pieseň pri sčítavaní hlasov tromfla ruskú skladbu "A Million Voices", ktorú zaspievala Polina Gagarinová. Ruska sa umiestnila v súťaži ako druhá.

V Nórsku internetové vydanie denníka VG vtipne poznamenalo, že Nórsko "porazila žltá a modrá" - teda švédske národné farby. Nórski súťažiaci sa vo finále umiestnili na ôsmej priečke.

Mladý muž bol favoritom online stávkarov, odborníkov i fanúšikov už pred veľkým finále.

Švédsko bude hostiteľom budúcoročnej piesňovej súťaže Eurovízia.

"Je to potešujúca úloha pozvať celú Európu na magickú hudobnú šou," vyhlásila Hanna Stjärneová, šéfka švédskej televízie SVT.

Zelmerlöwa budú v pondelok večer oslavovať na hlavnom námestí v juhošvédskom univerzitnom meste Lund, kde sa narodil, ako oznámila tamojšia radnica.

Na snímke Polina Gagarinová z Ruska vystupuje s pesničkou A Million Voices počas finále súťaže Eurovision Song Contest 23. mája 2015 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


Mans Zelmerlöw zo Švédska vystupuje s pesničkou Heroes počas finále súťaže Eurovision Song Contest 23. mája 2015 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


Knez z Čiernej Hory vystupuje s pesničkou Adio počas finále súťaže Eurovision Song Contest 23. mája 2015 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


Rakúska speváčka a víťazka pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest 2014 Conchita Wurst vystupuje vo finále súťaže Eurovision Song Contest 23. mája 2015 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


Ann Sophie z Nemecka vystupuje s pesničkou Black Smoke počas finále súťaže Eurovision Song Contest 23. mája 2015 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


Aminata z Lotyšska vystupuje s pesničkou Love Injected počas finále súťaže Eurovision Song Contest 23. mája 2015 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


Mans Zelmerlöw zo Švédska sa raduje s trofejou po víťazstve vo finále súťaže Eurovision Song Contest s pesničkou Heroes 23. mája 2015 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


Mans Zelmerlöw zo Švédska sa raduje s trofejou po víťazstve vo finále súťaže Eurovision Song Contest s pesničkou Heroes 23. mája 2015 vo Viedni.
Foto: TASR/AP