Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Rakúsko si pripomína 15. výročie požiaru lanovky so 155 obeťami

Pohľad na zhorené kabínky pozemnej lanovky v tuneli z Kaprunu na vrch Kitzsteinhorn v rakúskych Alpách, kde zahynulo 11. novembra 2000 pri požiari 155 ľudí. Foto: TASR/AP

Tragédia v horskom stredisku Kaprun z 11. novembra 2000 predstavuje najhoršie civilné nešťastie v Rakúsku od skončenia druhej svetovej vojny, uviedla ORF.

Viedeň 11. novembra (TASR) - Rakúske horské stredisko Kaprun bolo dnes miestom spomienky na tragédiu spred 15 rokov, keď zahynulo 155 ľudí pri požiari pozemnej lanovky prepravujúcej lyžiarov k zjazdovkám pri miestnom ľadovci. Táto udalosť z 11. novembra 2000 predstavuje najhoršie civilné nešťastie v Rakúsku od skončenia druhej svetovej vojny, pripomína verejnoprávna stanica ORF.

Pozostalí po obetiach požiaru sa dopoludnia zišli na spomienkovej bohoslužbe, ktorá sa konala priamo pri trati dnes už neexistujúcej dráhy. Ešte v roku 2004 tu vznikol pamätník, okolo ktorého sa dnes návštevníci Kaprunu vozia novou visutou lanovkou.

Súprava kyvadlovej lanovky Gletscherbahn Kaprun 2 začala horieť počas jazdy v dôsledku poruchy vykurovacieho telesa, pričom po uviaznutí v tuneli zahynulo 149 zo 161 cestujúcich, ako aj obsluhujúci pracovník, dve osoby v protiidúcej súprave a ďalšie tri osoby na hornej stanici. Bilanciu obetí tvorí 93 Rakúšanov, 37 Nemcov, 10 Japoncov, osem Američanov, štyria Slovinci, dvaja Holanďania a jedna Češka.

Po katastrofe obvinili 16 ľudí z trestného činu nedbalosti, ale v roku 2004 všetkých spod obvinení oslobodili. S ôsmimi osobami neskôr obnovili súdny proces, ktorý sa však opäť skončil ich oslobodením. Pozostalým priznali odškodné v celkovej výške 13,9 milióna eur.