Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Na rosničku nebola dosť sexi, Rachel Welchová neskôr dobyla Hollywood

Na archívnej sníme R. Welchová prichádza na módnu show Escada v New Yorku 13. septembra 2000. Foto: TASR/AP/Mark Lennihan

Dcéra Bolívijčana a Američanky sa narodila ako Jo Raquel Tejadová 5. septembra 1940 v americkom Chicagu.

Chicago/Bratislava 5. septembra (TASR) - Temperamentná kráska, filmová hviezda a sexsymbol 60. a 70. rokov 20. storočia, herečka Raquel Welchová bude mať 75 rokov. Dcéra Bolívijčana a Američanky sa narodila ako Jo Raquel Tejadová 5. septembra 1940 v americkom Chicagu. Hollywood však dobyla už ako Raquel Welchová, s menom po prvom zo svojich štyroch manželov, študentskej láske a obchodníkovi Jimovi Welchovi.

Vždy sa snažila vyniknúť a už v mladosti mala jasno v tom, čo chce robiť - túžila viesť vzrušujúci život, ale hlavne byť herečkou. Prvú hereckú rolu - medvedíka Pu - dostala ako sedemročná v školskom predstavení, o rok najskôr začala navštevovať hodiny tanca. Bývalá mnohonásobná miss sa z miesta servírky prebojovala najprv medzi modelky a potom medzi hollywoodske hviezdy.

V 17 rokoch sa stala kráľovnou krásy Južnej Kalifornie. Začala navštevovať dramatické kurzy na univerzite v San Diegu. Hrala v miestnych divadelných súboroch, privyrábala si ako fotomodelka a obchádzala filmové konkurzy. S kamerou sa zoznámila ako hlásateľka predpovede počasia. Z obrazovky ju však stiahli, pretože vraj nebola dosť sexi.

Narodila sa americká herečka RAQUEL WELCHOVÁ.
Foto: TASR/AP


Spočiatku účinkovala v televíznych seriáloch. Na striebornom plátne stvárnila okolo 50 filmových úloh, hlavne v dobrodružných filmoch a westernoch. Prvú malú filmovú úlohu získala v roku 1964 v komédii Rostabout s Elvisom Presleyom. Výraznejšou úlohou sa presadila vo filme One Million Years B.C. (Milión rokov pred Kristom - 1966), ale zaujala aj kostýmom - chlpatými plavkami, ktoré decentne odhaľovali jej sexi krivky. Nasledovali ďalšie filmy, ktoré dávali vyniknúť skôr jej telesným pôvabom, napríklad Le Plus vieux métier du Monde (Najstaršie povolanie na svete, 1967).

K jej najznámejším filmom patria tie z konca 60. a 70. rokov 20. storočia a to sci-fi Fantastic Voyage (Fantastická cesta, (1966), western Bandolero! (1968), 100 Rifles (100 pušiek, 1969). Zažiarila aj v koprodukčnom filme The Three Musketeers (Traja mušketieri, 1973) ako d'Artagnanova láska - rozkošná manželka hostinského Constance Bonacieouxová. Vo filme L' Animal (Zviera, 1977) si zahrala po boku Jeana-Paula Belmonda.

Jej kariéra začala v 80. rokoch 20. storočia upadať. Jednou z mála jej posledných úloh vo filme bola epizódna postava v komédii Pravá blondínka v roku 2001, alebo podobná úloha v snímke Forget About It (Zabudni na to, 2006).

Raquel Welchová bola niekoľkokrát vydatá, ale ani jedno manželstvo sa jej nevydarilo. V roku 1999 sa jej štvrtým manželom stal pizzamagnát Richie Palmer mladší od nej o 20 rokov. Dvojica sa rozišla v roku 2008.