Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

VIDEO: Cimbalista vytvoril REKORD v hre skladby Let čmeliaka

Na snímke hudobník Fery Reiner z Bratislavy zahral na svojom cimbale skladbu Let čmeliaka od ruského skladateľa Nikolaja Andrejeviča Rimského-Korsakova za 59,1 sekundy, čím vytvoril nový slovenský rekord. V Bratislave 13. júla 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Išlo o prvý pokus vytvoriť tento rekord na cimbale.

Bratislava 13. júla (TASR) – Slovenský rekord v rýchlosti zahratia skladby Let čmeliaka ruského skladateľa Nikolaja Rimského-Korsakova dnes ustanovil cimbalista Fery Reiner v Bratislave. Rýchlosťou 59,1 sekundy sa tak zapísal do Slovenskej knihy rekordov. Hudobník rýchlosťou prekonal svoj osobný rekord a nastavil latku pre všetky ďalšie pokusy o jeho prekonanie.

VIDEO: Cimbalista F.Reiner vytvoril v Bratislave slovenský rekord v hraní Letu čmeliaka


Z hľadiska rýchlosti hodnotil výkon komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok. „Svetový rekord vytvoril hudobník, ktorý Let čmeliaka zahral na gitare,“ povedal Svítok. Išlo o prvý pokus vytvoriť tento rekord na cimbale. Hudobné prevedenie ocenil dirigent Braňo Kostka. „Muzika sa nemeria na sekundy alebo centimetre, je to emočná záležitosť. Som rád, že ide o dielo Rimského-Korsakova, pretože je jedno z mála, ktoré je založené na majstrovstve rýchlosti,“ zhodnotil Kostka. „Zároveň to bolo veľmi vizuálne efektné, lebo frekvencia jeho paličiek vyzerala ako trepanie krídel čmeliaka,“ dodal Kostka.

Na snímke hudobník Fery Reiner z Bratislavy hrá na svojom cimbale skladbu Let čmeliaka od ruského skladateľa Nikolaja Andrejeviča Rimského-Korsakova. Skladbu sa mu podarilo zahrať za 59,1 sekundy, čím vytvoril nový slovenský rekord. V Bratislave 13. júla 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Cimbalista v rýchlosti, akou hral, napokon zlomil jednu z paličiek. Reiner hrá na cimbale už od šiestich rokov. Jeho osobný rekord pri hraní tejto skladby bol doposiaľ 1 minúta a 9 sekúnd. „Rád si dávam nové výzvy. Cimbal je veľmi ťažký nástroj a Let čmeliaka patrí medzi najťažšie skladby v klasickej hudbe, takže to bola pre mňa obrovská výzva,“ povedal Reiner. Jeho ambíciou je zapísať sa aj do Guinessovej knihy rekordov.

V Slovenskej knihe rekordov je už zapísaných viacero hudobných majstrovstiev. Podľa Igora Svítka sa do nej len v posledných mesiacoch zapísalo napríklad 45 heligonkárov hrajúcich spoločne koncert na najvyššie položenom mieste, či najmenšia elektrická gitara v Prešove.