Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Rekordy druhého polroku 2016: Takto sa Slováci pochlapili

Na kombosnímke slovenské rekordy druhého polroku 2016. Foto: TASR

Teraz.sk prináša prehľad rekordov, ktoré boli dosiahnuté na Slovensku v druhom polroku 2016.

Bratislava 28. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu rekordov, ktoré boli dosiahnuté na Slovensku v roku 2016. Pozrite, aký bol druhý polrok roku 2016.


JÚL



13. júlaSlovenský rekord v rýchlosti zahratia skladby Let čmeliaka ruského skladateľa Nikolaja Rimského-Korsakova ustanovil cimbalista Fery Reiner v Bratislave. Rýchlosťou 59,1 sekundy sa tak zapísal do Slovenskej knihy rekordov. Hudobník rýchlosťou prekonal svoj osobný rekord.



23. júla – Slovenský rekord v klobúkovom tanci sa podarilo prekonať 90 účastníkom festivalu Liptov Fest v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši.

27. júla - Búrku, počas ktorej spadlo úhrnne asi 128 milimetrov zrážok v priebehu polhodiny, zaznamenali meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Dolnej Porube v okrese Trenčín. Predpokladajú, že ide o najvyšší úhrn zrážok za posledných tisíc rokov. Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnil SHMÚ na svojej webovej stránke.

29. júla – Účastníci 101. Svetového kongresu esperanta v Nitre vytvorili slovenský rekord v tancovaní slovenského tanga. Slovenské tango spoločne zatancovalo 172 tanečníkov.


AUGUST



6. augusta – Terchovskú pesničku V pondelok doma nebudem na 54. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej zahralo 227 heligonkárov, čím prekonali slovenský rekord najviac spoločne hrajúcich heligonkárov.



13. augusta – Obec Baláže v okrese Banská Bystrica sa dostala do Knihy slovenských rekordov vo svojej tradičnej súťaži v pílení dreva. Súťažilo 17 dvojíc, z toho sedem v kategórii žien a desať v kategórii mužov.
Najlepšie si počínali Želmíra Patrášová a Anna Strečková zo Seliec, ktoré dosiahli čas 17,91 sekundy. V pílení metrovice s priemerom 25 centimetrov tzv. dvojchlapovou pílou - bruchačkou zvíťazili Ján Majerík a Ján Krnáč z Priechodu. Metrovicu prepílili za neuveriteľných 16,31 sekundy. Víťazné tímy žien a mužov sa pričinili o nové zápisy v Knihe slovenských rekordov - Najrýchlejší pilčíci - ženy a muži.

Množstvo dúhových bublín najrozličnejších veľkostí 25. augusta 2016 zaplnilo nebo nad Svätoplukovým námestím v Nitre. Z bublifukov najrozličnejších druhov ich vypúšťali malé deti s rodičmi, seniori i náhodní okoloidúci, ktorí sa zapojili do tretieho ročníka podujatia Bubble day.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


25.augusta - Dovedna 1116 registrovaných účastníkov z Handlovej, Prievidze či Žiaru nad Hronom pritiahol handlovský Bubble day. Počas podujatia na Námestí baníkov spoločne vytvorili aj dva slovenské rekordy, a to v počte registrovaných účastníkov a v dĺžke fúkania bublín. Zaregistrovalo sa 1116 ľudí všetkých vekových kategórií.

25.augusta - V Trebišove vytvorili rekord v ručnom pletení lana, ktoré malo dĺžku 247,4 metra.



27. augusta – Tohtoročný medzinárodný vojenský výstup na Kriváň priniesol rekordnú návštevnosť. Na tatranský štít vystúpilo celkom 1654 ľudí, z toho 253 vojakov.



SEPTEMBER



19. septembra – Informáciu o tom, že svetoznámy ruský krasokorčuliar Jevgenij Pľuščenko a jeho priatelia sa slovenským divákom predstavia v decembri po dlhšej prestávke na troch vystúpeniach, sa v Bratislave dozvedeli novinári. Huslista Edvin Marton pri tejto príležitosti na stretnutí s novinármi vytvoril aj rekord, keď na miliónových stradivárkach zahral slovenskú ľudovú pieseň Na kráľovej holi. Táto populárna ľudovka tak zaznela na najdrahšom nástroji od svojho zrodu.

28. septembra - Svetový deň mlieka v školách oslávili žiaci základných a materských škôl v Spišskej Novej Vsi slovenským rekordom. Na 15 materských a ôsmich základných školách vypili celkovo 4967 škatuliek mlieka. Každá z nich mala objem 250 ml a spoločne tak vypili takmer 1242 litrov mlieka, čím vytvorili slovenský rekord.

29. septembra – Rekord sa v tomto roku podaril v Michalovciach zdolať len Michaelám. Na podujatie venované najmä nositeľom tohto mena ich prišlo 77. Michalov a Michael prišlo na šiesty ročník akcie spolu 386, čo je od rekordu spred troch rokov o takmer 30 menej.


OKTÓBER



2. októbra – V Stupave uvarili rekordné "megazelé". Na 20. ročníku tradičného podujatia Dni zelá sa účastníkom podarilo navariť viac ako 2000 litrov kapustnice.

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná šliape kapustu počas návštevy 20. ročníka festivalu Dni zelá v Stupave 1. októbra 2016.
Foto: TASR - Dano Veselský


14. októbra – Najväčším obloženým chlebíkom vyrobeným na Slovensku oslávili nitrianski pekári Svetový deň chleba. Rekordný obložený chlebík dosiahol dĺžku 241 centimetrov, bol široký 84 centimetrov a vážil 56 kilogramov. Zápisom do Knihy slovenských rekordov to potvrdil Igor Svítok zo Slovenských rekordov.

16. októbra - Rekordnú účasť mali 11. majstrovstvá sveta v sudoku a 25. majstrovstvá sveta v logických úlohách pre rok 2016. Na súťaž sa prihlásilo 314 súťažiacich z 33 krajín, čím bol prekonaný účastnícky rekord 307 ľudí z roku 2013 v Číne.


NOVEMBER



12. novembra – Steny novootvoreného múzea kávy v oravskej obci Krušetnica (okres Námestovo) na severe Slovenska zdobí mozaika z viac ako štyroch miliónov kávových zŕn. Tento unikát tvorili desiatky ľudí takmer štyri roky. Na slávnostnom otvorení múzea zapísali mozaiku do Knihy slovenských rekordov.

18. novembra – Tohtoročná sezóna na Spišskom hrade bola z pohľadu návštevnosti rekordná. Prvýkrát v histórii prekročila hranicu 200.000 návštevníkov.

Na archívnej snímke rodina kráča po ceste k Spišskému hradu.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


23. novembra – Z nedávneho svetového podujatia zameraného na kuriózne rekordy Impossibility Challenger v Berlíne sa vrátili so svetovými rekordmi dvaja úspešní slovenskí siloví žongléri.

Bývalý slovenský reprezentant v desaťboji Radek Šatka bežal a súčasne žongloval na 100 m trati vo fenomenálnom čase 17,84 sekundy, čím prekonal doterajší svetový rekord. Milan Roskopf na výdrž v stoji žongloval s tromi päťkilogramovými guľami 1 minútu a 39,09 sekundy a prekonal doterajší rekord o tri sekundy.