Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Magazín

Slovenské rekordy prvého polroku 2016: Niektoré vás prekvapia

Na kombosnímke rekordy prvého polroku 2016. Foto: TASR

Teraz.sk prináša prehľad rekordov, ktoré boli dosiahnuté na Slovensku v prvom polroku 2016.

Bratislava 27. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu rekordov, ktoré boli dosiahnuté na Slovensku v roku 2016. Pozrite, aký bol prvý polrok roku 2016.

1. polrok - JANUÁR – JÚN 2016




JANUÁR



4. januára - V novej knihe najpestrejších svetových rekordov Guinness World Records (GWR) 2016 je uvedený jediný Slovák, silový žonglér Milan Roskopf. Tento Bratislavčan, známy ako "muž s tromi guľami", je držiteľom dvoch kurióznych rekordov: s tromi 4,5 kg bowlingovými guľami žongloval 28,69 sekundy a s tromi 7,25 kg vrhačskými kovovými guľami 52,05 sekundy.

Bratislavský silový žonglér Milan Roskopf, známy ako chlap s troma guľami.
Foto: TASR/MTI


FEBRUÁR



20. februára – Obec Nemce sa pýši rekordérkou v zbierke zvoncov a zvončekov. Jarmila Hudecová, ekonómka obecného úradu, ich má okolo 2300 kusov z 95 krajín sveta.


MAREC



26. marca – Tatranci prekonali rekord v počte kraslíc zavesených na strome. Zdobenie stromu sa konalo v rámci projektu Veľkonočné mestečko. Na strome viselo 900 kusov kraslíc.

Na snímke kraslicami vyzdobený veľkonočný strom vo veľkonočnom mestečku v Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách 26. marca 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


27. marca – Slovenská kniha rekordov má od tohto dňa nového rekordéra. Je ním najväčšie slovenské slepačie vajce. Zniesla ho sliepka Dagmar Hamranovej z obce Bystričany v okrese Prievidza.

30. marca – Na oddelení urgentného príjmu (OUP) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP) lekári počas veľkonočných sviatkov ošetrili rekordný počet malých pacientov. Lekársku starostlivosť potrebovalo celkovo 1057 detí.


APRÍL



3. apríla – Cyklotrasou BikeKia, ktorá spája hradné dominanty horného Považia, hrady Budatín a Strečno, prešlo rekordných 964 cyklistov v oboch smeroch.

9. aprílaČeská speváčka Lucie Bílá počas dvoch koncertov na Zimnom štadióne O. Nepelu v Bratislave vydala zo seba totálne všetko a dosiahla vlastný rekord. Zaspievala 75 pesničiek a 22-krát sa prezliekala.



13. apríla – Propagátorka ľudovej kultúry mikroregiónu Monika Miškovičová Savová z Rybníka vystavovala v Tekovskom múzeu v Leviciach výstavu Krojované bábiky z čilejkárskeho regiónu. Celkovo 128 bábik poskytlo na výstavu 57 majiteľov z deviatich obcí čilejkárskeho mikroregiónu. Počas výstavy si prevzala certifikát o novom slovenskom rekorde, najväčšom počte krojovaných bábik z jedného regiónu, sústredených na jednom mieste. Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že na vytvorení rekordu sa podieľalo viacero obcí, čo sa v rámci rekordov zatiaľ nestalo.


MÁJ



3. mája – Na treťom ročníku vínneho festivalu Vínšpacírka v Banskej Bystrici návštevníci zdegustovali vyše 3000 fliaš vína. Vypredané podujatie trhlo rekord.

6. mája – Pekárom z hlavného mesta sa podarilo vytvoriť nový slovenský rekord. Upiekli 11-metrový pivný koláč, ktorý si mohli vychutnať návštevníci Bratislavského majálesu.



10. mája – Viac ako 60-členný tím dobrovoľníkov prekonal predpoludním v jednej z nízkotatranských dolín postihnutej kalamitou neďaleko hornoliptovskej obce Malužiná svoj vlastný rekordný zápis vysadením 7000 nových sadeníc stromčekov za jeden deň.


JÚN



4. júna – Najdlhšiu slovenskú štrúdľu dlhú 79,41 metra upiekli a vyskladali v Kláštore pod Znievom, čím vytvorili ustanovujúci slovenský rekord.

16. júna – Bublinami vypúšťanými z bublifukov boli pokrstené nové priestory Školy u Filipa (ŠUF), ktoré vznikli v uvoľnenom trakte Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Netradičnou časťou krstu bolo vytvorenie slovenského rekordu v počte ľudí vypúšťajúcich bubliny z bublifukov. Zúčastnilo sa ho 256 školákov, rodičov a pedagógov.

18. júna - Rekord vo výrobe najdlhšej syrovej nite pokorili pri Ivachnovej v okrese Ružomberok. Niť zo syra s dĺžkou 651 metrov vytvorili skupiny návštevníkov celoslovenského syrárskeho jarmoku na Kozom vŕšku.



21. júna – Takmer 50 známych osobnostní sa zmenilo na cyklokuriérov. Do bratislavských ulíc vyrazili na bicykloch, aby v rámci charitatívneho podujatia Misia 05 cez doručené certifikáty získali čo najviac peňazí na pomoc chorým deťom. Spoločne sa im podarilo vyzbierať sumu 10.721 eur a prekonali rekord.

Na snímke účastníci charitatívneho projektu Misia 05 - známe osobnosti vyrazili do ulíc na bicykloch, na Magio pláži v Bratislave 21. júna 2016.
Foto: TASR/Jakub Kotian


23. júna - Približne 1300 účinkujúcich a divákov sa zúčastnilo na Hlavnej ulici v Košiciach na podujatí Veselá karička. Účastníkom sa podarilo tancovaním ľudovej karičky prekonať rekord v počte bráničiek. Presne 980 tancujúcich vytvorilo 490 bráničiek.

27. júna – V metropole Spiša počas celosvetového Dňa objatí známeho ako Hug Day rozdali dobrovoľníci 17.083 objatí a postarali sa o vytvorenie slovenského rekordu.