Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Renovácia sídla princa Harryho a Meghan stála občanov 2,69 milióna eur

Britský princ Harry a vojvodkyňa zo Sussexu Meghan so svojím synom. Foto: TASR/AP

Skupina zameraná proti monarchii, nazývaná Republika, spochybnila výdavky a položila otázku, prečo sa na renováciu minulo toľko peňazí v čase, keď sú verejné služby pod finančným tlakom.

Londýn 25. júna (TASR) - Sídlo britského princa Harryho a jeho manželky Meghan zrenovovali za 2,4 milióna libier (2,69 milióna eur) z peňazí daňových poplatníkov. Ukázali to v utorok zverejnené dokumenty účtovníctva kráľovskej rodiny, o ktorých informovala tlačová agentúra AP.

Rezidenciu vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu neďaleko Windsorského zámku, nazývanú Frogmore Cottage, podrobili veľkým renovačným prácam, pričom doterajších päť nehnuteľností premenili naspäť na jedinú. Tá je domovom manželov a ich maličkého syna Archieho. Počas polročnej rekonštrukcie urobili nové rozvody elektriny, plynu, vody a vykurovania a vymenili poškodené trámy a podlahy. Manželia zaplatili za príslušenstvo, nábytok a doplnky v stavbe z viktoriánskych čias pri Londýne.

Tieto údaje boli súčasťou zverejneného účtu kráľovskej rodiny, ktorý ukázal, že britskí daňoví poplatníci minuli v rokoch 2018-19 na monarchiu 67 miliónov libier (75 miliónov eur), čo je 41-percentný nárast oproti predchádzajúcemu finančnému roku.

"Na nehnuteľnosti sa nerobili žiadne renovačné práce niekoľko rokov a už bola určená na renováciu - v súlade s našou zodpovednosťou zachovávať obývané kráľovské paláce v dobrom stave," vyhlásil Michael Stevens, správca fondu Privy Purse (Súkromná peňaženka), ktorý má na starosti účtovníctvo kráľovstva.

"Stavba sa zmenila na jedinú rezidenciu a zastaraná infraštruktúra bola nahradená, aby sa zaručila dlhodobá budúcnosť tohto majetku," povedal Stevens.

Skupina zameraná proti monarchii, nazývaná Republika, spochybnila výdavky a položila otázku, prečo sa na renováciu minulo toľko peňazí v čase, keď sú verejné služby pod finančným tlakom.

"Je obzvlášť drzé, že im umožnili takto sa 'odtrhnúť', keď verejné služby potrebujú peniaze," uviedol hovorca skupiny Graham Smith.