Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Dvojnásobný držiteľ Oscara Robert De Niro má 75 rokov

Americký herec Robert de Niro, archívne foto. Foto: TASR

Ohromujúca kariéra herca sa začala v roku 1974, kedy De Niro stvárnil mladého Vita Corleoneho v prostrednej časti trilógie Francisa Forda Coppolu a Maria Puza Krstný otec II.

New York/Bratislava 17. augusta (TASR) - Americký herec, režisér a producent Robert De Niro, dvojnásobný držiteľ Oscara má na svojom konte takmer sto filmov a mnoho ocenení. Prestížne sošky Americkej filmovej akadémie si Robert De Niro prevzal za výkony vo filmoch The Godfather: Part II (Krstný otec II., 1974) a Raging Bull (Zúriaci býk, 1980). V piatok 17. augusta sa filmová legenda dožíva 75 rokov.

Ohromujúca kariéra herca sa začala v roku 1974, kedy De Niro stvárnil mladého Vita Corleoneho v prostrednej časti trilógie Francisa Forda Coppolu a Maria Puza Krstný otec II. Náhrada Marlona Branda mladším hercom bola vynikajúcou voľbou. Za bravúrny výkon získal svojho prvého Oscara a stal sa medzinárodnou hviezdou.

Robert De Niro sa narodil 17. augusta 1943 v americkom New Yorku ako syn talianskych vysťahovalcov, známych maliarov Roberta De Nira a Virginie Admiralovej, ktorí sa rozviedli, keď mal dva roky. Prvýkrát sa ocitol pred obecenstvom ako desaťročný v školskom predstavení rozprávkového muzikálu Kúzelník z krajiny Oz, kde hral zbabelého Leva. V šestnástich rokoch opustil školu a pripojil sa k zájazdovému divadelnému súboru, ktorý vystupoval na stredných školách s inscenáciou Čechovovho Medveďa. Začiatkom 60. rokov minulého storočia absolvoval dramatické kurzy Stelly Adlerovej a Luthera Jamesa a v rokoch 1973-1976 hereckú prípravu u Lee Strasberga v Actors Studiu. Pôsobil na malých newyorských scénach.

Robert De Niro zanechal odtlačky svojich rúk a nôh na Hollywoodskom chodníku slávy.
Foto: assets.nydailynews.com


Svet filmu ho okúzlil veľmi skoro. Svoju hereckú kariéru začal koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia francúzskym filmom Trois chambres a Manhattan (1965). Osudovým stretnutím pre neho bola prvá spolupráca s režisérom Martinom Scorsesem vo filme Mean Streets (Mizerné ulice, 1973). Snímka Taxi Driver (Taxikár, 1976) mu vyniesla Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Cannes vo Francúzsku. De Niro za rolu duševne narušeného taxikára brázdiaceho nočné cesty New Yorku získal aj nomináciu na Zlatý Glóbus i na Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe. Umelec je známy svojou detailnou prípravou na herecké úlohy. Počas prípravy na rolu jazdil údajne päť týždňov ako taxikár, aby sa vedel vcítiť do pocitov hlavného hrdinu. Ďalšou vynikajúcou snímkou bol film Raging Bull (Zúriaci býk, 1980). Ten De Nirovi vybojoval druhého Oscara za hlavnú rolu a Zlatý Glóbus. Robert De Niro čítal životopis hlavného hrdinu Jakea LaMottu ešte v priebehu nakrúcania filmu Krstný otec II (1974) a ihneď v ňom vycítil potenciál pre skvelý film. Viac ako štyri roky mu trvalo presvedčiť Scorseseho, aby sa do toho projektu pustili. Režisér Scorsese totiž údajne nemal v láske športové témy. Ďalším spoločným projektom herca a režiséra Scorseseho bol film Goodfellas (Mafiáni, 1990), kde sa stal De Niro legendou a začal byť označovaný ako jeden z najlepších predstaviteľov mafiánskych rolí. Film Casino (Kasíno, 1995) vznikol podľa skutočných udalostí a takmer dokumentárnym spôsobom mapuje svet mafie.

Robert De Niro a jeho manželka Grace Hightowerová.
Foto: TASR/AP


Herec sa podpísal pod spoluprácu aj s ďalšími svetovými režisérskymi špičkami ako Elia Kazan, Bernardo Bertolucci, Alan Parker, či Quentin Tarantino. Medzi filmy, ktoré umelcovi získali uznanie kritiky i laickej verejnosti, patrí Bertolucciho veľkolepé 1900 (XX. storočie, 1976), krimi True Confessions (Pravdivé spovede, 1981), či vrcholné dielo režiséra Sergia Leoneho C'era una volta in America (Vtedy v Amerike, 1984).

De Niro zvládol presvedčivo aj komediálny žáner. Najvýraznejšiu príležitosť dostal v snímkach Analyze This (Analyzuj, 1999) a Analyze That (Analyzuj znova, 2002) s komikom Billy Crystalom. Predviedol sa tiež v komédiách Meet the Fockers (Jeho foter, to je lotor, 2004), Last Vegas (Frajeri vo Vegas, 2013) alebo Dirty Grandpa (Dedo je lotor, 2016).

Na archívnej snímke herec Robert De Niro.
Foto: TASR/AP


Filmová legenda Robert De Niro sa objavil aj v romantických filmoch. Za vedľajšiu rolu s snímke Silver Linings Playbook (Terapia láskou, 2012) bol opäť nominovaný na Oscara. Bývalého mafiánskeho bossa Giovanni Manzoniho si herec zahral spolu so svojou ráznou filmovou manželkou Maggie (Michelle Pfeiffer) v snímke Luca Bessona Malavita (Mafiánovci, 2013), kde bola jeho rodina s dvoma deťmi umiestnená do programu na ochranu svedkov. Ich chovanie a návyky sa však stanú pre život v utajení prekážkou. Mafiánstvo majú jednoducho v krvi.

V roku 2015 hravo zvládol úlohu aktívneho dôchodcu Bena Whittakera vo filme The Intern (Stážista). Kritika označila snímku za najmilšie komediálne prekvapenie roka. Stretnutie dvoch rozdielnych generačných pohľadov na dnešný moderný svet IT a starej školy bol v réžii Nancy Meyers úsmevný. Divákov v kinách rozosmievala prekvapivo nevhodná otázka mladého personalistu "Kde sa vidíte o 10 rokov?", ktorú položil pri nástupe 70-ročnému dôchodcovi do firmy.

Do sveta boxu sa De Niro vrátil rolou hviezdneho trénera Raya Arcela v životopisnom filme Hands of stone (Ruky z kameňa, 2016).

Na snímke vľavo americký herec Robert De Niro a jeho manželka Grace Hightowerová prichádzajú na slávnostný banket v rámci 10. ročníka filmového festivalu Tribeca v reštaurácii Balthazar v New Yorku v noci na 21. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Univerzálny herec, ako je často De Niro označovaný, silne podporuje kultúrny život svojho rodného New Yorku prostredníctvom spoločnosti Tribeca Productions a Tribeca Film Center, ktorú založil v roku 1988. Prostredníctvom nej sa podieľal na vzniku 24 filmov, či už ako producent, režisér alebo herec. Patrí medzi ne predovšetkým jeho režijný debut A Bronx Tale (Príbeh z Bronxu, 1993) a dráma The Good Shepherd (Kauza CIA, 2006) s Mattom Damonom a Angelinou Jolieovou v hlavných úlohách. V oboch filmoch si De Nira aj sám zahral.

Dvojnásobný držiteľ Oscara, laureát dvoch Zlatých glóbusov, si na 43. Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary v júli 2008 prevzal Krišťálový glóbus za mimoriadny umelecký prínos do svetovej kinematografie.

Dlhoročná spolupráca De Nira a uznávaného režiséra Scorseseho sa podľa najnovších informácií zďaleka nekončí. Na rok 2019 ponúknu spolu divákom opäť filmový bonbónik The Irishman, príbeh nájomného zabijaka.

Zdroj: www.csfd.cz, www.ceskatelevize.cz/lide