Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pred 100 rokmi zomrel polárik Robert Scott pri návrate z Južného pólu

Robert Falcon Scott Foto: TASR/AP

V januári 1912 sa sformovala skupina piatich odhodlaných mužov, ktorí vyrazili dobyť mrazivý pól - Robert Falcon Scott, Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates a Edgar Evans.

Južný pól/Bratislava 28. marca (TASR) – V snehovej búrke počas návratu z Južného pólu zomrel britský polárnik Robert Falcon Scott. Ďalší štyria členovia Scottovej expedície zahynuli s ním. Vo štvrtok 29. marca uplynie už sto rokov od tejto tragickej udalosti.

Robert Falcon Scott sa narodil 6. júna 1868 v britskom Devonporte. Od detstva si pestoval pevnú vôľu a vytrvalosť. Kadetom sa stal vo veku 13 rokov. V rokoch 1880 až 1890 slúžil na viacerých britských námorných vojenských lodiach. Zúčastnil sa expedície do Antarktídy (National Antarctic Expedition, 1901-1904). Výprava sa vtedy dostala na miesta ležiace najjužnejšie, kam sa dovtedy žiadna expedícia nedostala. Po návrate do vlasti sa z polárnika stal národný hrdina.

Podarilo sa mu získať finančné zdroje na expedíciu na dosiahnutie Južného pólu a veľrybárska loď Terra Nova mohla opustiť prístav v Cardiffe vo Walese už v júni 1910.

Na samotnú expedíciu na Južný pól sa skupina polárnikov so saňami, psami a poníkmi vydala v októbri 1911. Kvôli nepriaznivému počasiu však museli psov poslať do základného tábora a neskôr boli nútení rozlúčiť sa aj s poníkmi, ktorí neboli schopní napredovať v búrlivom snehovom počasí. V januári 1912 sa sformovala skupina piatich odhodlaných mužov, ktorí vyrazili dobyť mrazivý pól - Robert Falcon Scott, Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates a Edgar Evans.
Spiaci vak pred hodvábnou britskou vlajkou, ktoré patrili britskej antarktickej expedícii kapitána Roberta Falcona Scotta.
Foto: TASR/AP

List britského polárneho bádateľa kapitána Roberta Scotta pred jeho smrťou v roku 1912 počas výpravy na Južný pól.
Foto: TASR/AP
Po nekonečných strastiach cieľ dosiahli, na Južnom póle ich však čakala vlajka, stan a odkazy Roalda Amundsena.

Ten Južný pól dosiahol necelý mesiac pred nimi.

Návrat do základného tábora však polárnici neprežili.

Poslední traja bádatelia vrátane Roberta Falcona Scotta vysilení zahynuli 29. marca 1912 iba 18 kilometrov od ďalšieho tábora so zásobami paliva a jedla.

Ich stan, telá a Scottov denník našla záchranná výprava až o osem mesiacov neskôr.

Dvaja ďalší členovia Scottovej expedície zomreli ešte skôr.

Evans na vyčerpanie ešte vo februári 1912, Oates, vediac, že s omrzlinami na končatinách by výpravu zdržiaval, zvolil svoju smrť v mrazivej pustatine o niečo neskoršie.

zdroje: www.coolantarctica.com, www.bbc.co.uk