Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Rocková scéna prišla o Jima Marshalla

Jim Marshall začínal ako hudobník, učil hru na bicie a neskôr si otvoril predajňu s bicími nástrojmi.

Londýn 5. apríla (TASR) - Jim Marshall, ktorý svojimi zosilňovačmi výraznou mierou prispel k rozvoju rockovej hudobnej scény, zomrel dnes v londýnskom hospici vo veku 88 rokov na následky rakovinového ochorenia. Informovala o tom jeho firma, ako aj rodinní príslušníci, ktorí pripomenuli, že mal za sebou viacero mozgových príhod.

Rodák z Londýna sa z umývača riadov vypracoval na milionára, a to napriek tomu, že ho už v mladosti sužovala tuberkulóza. Jim Marshall patrí popri Leovi Fenderovi, Lesovi Paulovi a Sethovi Loverovi k štyrom otcom adekvátnej "výbavy" vyznávačov rockovej hudby.

Jim Marshall začínal ako hudobník, učil hru na bicie a neskôr si otvoril predajňu s bicími nástrojmi. To už v garáži pracoval na prvých reproduktoroch nesúcich jeho medzičasom svetoznáme meno. Na podnet neskoršieho gitaristu britskej skupiny The Who Peta Townshenda začal predávať aj gitary a zosilňovače. Až šiesty prototyp z jeho dielne priniesol typicky "marshallovský" zvuk, ktorý sa stal terčom záujmu najväčších gitaristov, vrátane Jimiho Hendrixa a Erica Claptona.

Aj gitarista Slash, niekdajší člen skupiny Guns N'Roses, dnes v reakcii na smutnú správu na jednej zo sociálnych sietí uviedol, že rokenrol nebude bez Marshalla už nikdy taký ako s ním. Avšak jeho zosilňovače budú žiť aj naďalej dodal. Poklonu laureátovi Radu Britského impéria zložil okrem iných aj basgitarista Nikki Sixx zo skupiny Mötley Crüe.