Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Slovenka žijúca v Británii: Roky sa domáham darčekov na Štedrý večer

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Turanovič

Britské Vianoce symbolizujú podľa Eriky Harrisovej darčeky, stretávanie sa s ľuďmi, s ktorými celý rok nebola v kontakte, oslavy s kolegami, školské koncerty a hlavne obrovské nákupy jedla a pitia.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Vianoce v Británii sú asi najväčším sviatkom v roku. Symbolizujú dobu dobrej vôle, ktorá sa prejavuje všeobecnou snahou byť veselým, spoločenským a štedrým. Pre TASR to uviedla Erika Harrisová, ktorá je síce slovenského pôvodu, avšak už dlhé roky žije vo Veľkej Británii a tak si osvojila britské Vianoce.

Tie symbolizujú podľa nej darčeky, stretávanie sa s ľuďmi, s ktorými celý rok nebola v kontakte, oslavy s kolegami, školské koncerty a hlavne obrovské nákupy jedla a pitia.

"Každý vie, že nie je možné to všetko skonzumovať. Všade sú ozdoby, stromčeky, veľká premávka a nervozita, či to človek všetko stihne. Predvianočná atmosféra, ktorá sa dá definovať ako celonárodná hystéria, sa začína už na začiatku decembra, keď Briti prestanú hovoriť o počasí a bežnou otázkou sa stáva 'Ste pripravení na Vianoce?' alebo 'Čo robíte na Vianoce?'" uviedla Harrisová.

Všetka námaha sa sústredí na prvý vianočný deň, keďže v Británii sa Vianoce oslavujú dva dni. Štedrý večer podľa jej slov Briti až tak neoslavujú a keď, tak sa stretnú s priateľmi alebo idú na večierok.

"Vianoce sú stále menej náboženským sviatkom, viac je to oslava konca roka a dovolenka spojená s nostalgiou detstva a oslavou rodiny. Všade je polnočná omša, na ktorej sa zúčastňuje čoraz menej a menej ľudí, keďže bývam medzi dvoma kostolmi, tak to viem posúdiť," vysvetlila.

Ilustračné foto vianočného pudingu.
Foto: mavis


Napriek tomu, že každá rodina má svoje vlastné tradície, spoločné je vo Veľkej Británii to, že vianočný deň sa začína pomerne skoro s darčekmi a pokračuje jedením a pitím. "Potom je slávnostný obed. Tradične je to morka, ale môže byť aj hus alebo bravčové, záleží na rodinnej tradícii. Čo ale nesmie chýbať je 'christmas puding' - teplý koláč plný hrozienok, sušeného ovocia a alkoholu, ktorý sa pripravuje týždne vopred dolievaním alkoholu a 'mince pies' - menšie pečivo naplnené miešaninou jabĺk, hrozienok, škorice a pod. Toto pečivo je súčasťou Vianoc a podáva sa pred Vianocami všade," priblížila Harrisová.

Vianoce vo Veľkej Británii sú neoddeliteľne späté s prejavom kráľovnej Alžbety II., ktorý sa začína o 15.00 h. "Potom je každý prejedený, unavený a zvyšok dňa Briti trávia pospávaním pri televíznych seriáloch a obľúbených filmoch. Druhý vianočný deň sa trávi dojedaním z predošlého dňa, prechádzkami, návštevami a hlavne vydýchnutím a radosťou, že je po Vianociach a môžeme sa vrátiť do normálneho života," dodala Harrisová.

Sama oslavuje britské Vianoce, aj keď priznala, že už roky sa neúspešne domáha darčekov na Štedrý večer. Najväčší rozdiel vidí v tom, že Vianoce v Británii prenikli do kultúry tejto spoločnosti do takej miery, že je skoro nemožné sa tejto oslavy rodiny, krajiny, tradície a dobrej vôle vyhnúť. "A tak aj väčšina cudzincov alebo nekresťanov, ktorí tu už dlhšie žijú, ich nejakým spôsobom oslavuje," uzavrela.