Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Rumunsko vylúčili z tohtoročnej súťaže Eurovízia

Súťažiaci stoja na pódiu počas druhého semifinálového kola Eurovíznej pesničkovej súťaže v Mestskej hale vo Viedni 21. mája 2015. Slovenská republika v nej nemá zastúpenie. Ide o jubilejný 60. ročník podujatia, ktoré nieslo pôvodne názov Veľká cena Eurovízie. O postup do sobotňajšieho finále vo štvrtok 21. mája súperili súťažné piesne a ich interpreti v zastúpení 17 účastníckych krajín - Azerbajdžanu, Cypru, Českej republiky, Čiernej Hory, Írska, Islandu, Izraela, Litvy, Lotyšska, Malty, Nórska, Poľska, Portugalska, San Marina, Slovinska, Švajčiarska a Švédska. Foto: TASR/AP

Rumunsko dosiaľ ešte na Eurovízii nezvíťazilo, v rokoch 2005 a 2010 však skončilo na treťom mieste.

Bukurešť 23. apríla (TASR) - Rumunsko vylúčili z tohtoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia po tom, ako tamojšia štátna stanica Televiziunea Romana (TVR) nezaplatila Európskej vysielacej únii dlhy vo výške 16 miliónov švajčiarskych frankov (14,5 milióna eur). Informovala o tom v noci na dnes stanica BBC.

Európska vysielacia únia (EBU) tvrdí, že dlhy siahajú do roku 2007, a označila danú záležitosť za "poľutovaniahodnú". Od rumunskej vlády požadovala, aby inkriminovanú čiastku vyplatila do 20. apríla. Únia totiž považuje rumunský štát za právne zodpovedný za riešenie vzniknutej situácie.

Rumunsko dosiaľ ešte na Eurovízii nezvíťazilo, v rokoch 2005 a 2010 však skončilo na treťom mieste. Po prvý raz sa na tejto súťaži zúčastnilo v roku 1994. V máji vo švédskom Štokholme mal Rumunsko reprezentovať na aktuálnom ročníku Eurovízie spevák Ovidiu Anton so skladbou "Moment of Silence".

Nejde o prvý prípad vyškrtnutia krajiny z Eurovízie. V roku 1982 bolo vylúčené Grécko, ktoré chcelo súťažiť s piesňou založenou na ľudovom nápeve, čím nespĺňalo kritériá pôvodnej kompozície. V roku 2009 bolo diskvalifikované Gruzínsko, pretože jeho skladba obsahovala politický text.