Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Filmový režisér Serebrennikov získal ocenenie za svoj film Leto

Na snímke Kirill Serebrennikov na moskovskom súde. Foto: TASR/AP

Serebrennikov pracoval na filme v čase, keď bol v domácom väzení na základe obvinení z údajnej sprenevery približne 130 miliónov rubľov (v prepočte zhruba 1,9 milióna dolárov) zo štátnych fondov.

Moskva 13. januára (TASR/Teraz.sk) - Celovečerný film s názvom "Leto" ruského režiséra Kirilla Serebrennikova získal ocenenie "Biely slon" za rok 2018 v kategórii najlepšia réžia. Cenu udeľuje Zväz kinematografov Ruska (SKR). Cenu ohlásili 11. januára, informovala v sobotu stanica Slobodná Európa.

Film rozpráva príbeh o vzťahu medzi mladým Viktorom Cojom, neskorším spoluzakladateľom sovietskej rockovej skupiny Kino, a Michailom Naumenkom, lídrom formácie Zoopark.



Serebrennikov pracoval na filme v čase, keď bol v domácom väzení na základe obvinení z údajnej sprenevery približne 130 miliónov rubľov (v prepočte zhruba 1,9 milióna dolárov) zo štátnych fondov. Režiséra uväznili v auguste 2017.

Serebrennikov a ďalší obvinení v danom prípade odmietajú akékoľvek pochybenie. Desiatky ruských aj medzinárodných kultúrnych osobností vyjadrili Serebrennikovi podporu a vyzvali na zrušenie súdneho procesu voči nemu.

Ruské Združenie divadelných kritikov (ATK) vymenovalo Serebrennikova (49) za "osobnosť roka". Režisér obvinenia odmieta a pokladá ich za "absurdné a nezmyselné".

Serebrennikov začal v júli 2017 pripravovať životopisnú snímku o sovietskej rockovej hviezde Viktorovi Cojovi, zakladateľovi skupiny Kino, ktorá bola jednou z najslávnejších hudobných formácií v bývalom ZSSR.

Filmovanie sa začalo v meste Petrohrad, rodisku Viktora Coja. Príbeh filmu je sústredený na koniec 70. a začiatok 80. rokov, keď Coj ako jeden z priekopníkov ruského rocku nahral svoje prvé hitové skladby.

Skupina je v Rusku stále populárna, pričom Viktor Coj nadobudol štatút kultového hrdinu. Obľúbenosť skupiny u poslucháčov sa zvykne nazývať "kinománia". V Moskve sa nachádza takzvaný Cojov múr, na ktorom fanúšikovia zanechávajú svoje odkazy. Sám spevák si zahral aj v niekoľkých filmoch.

Spevák a jeho skupina Kino boli v 80. rokoch v bývalom ZSSR mimoriadne obľúbení. Ich piesne predstavovali symbol nádeje na slobodu a politickú zmenu.

Coj, ktorý mal po otcovi čiastočne kórejský pôvod, so skupinou Kino vydal osem štúdiových a tri koncertné albumy. Coj bol jej spevákom, hlavným skladateľom a gitaristom. Skupina vznikla v roku 1981 a zanikla na vrchole svojej slávy v roku 1990 po tom, ako Coj vo veku 28 rokov zahynul pri dopravnej nehode.