Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Ruská speváčka vystúpi na Eurovízii cez telemost, do Ukrajiny má zákaz

Ruská speváčka Julija Samojlovová, ktorá má Rusko v máji v Kyjeve reprezentovať na pesničkovej súťaži o Veľkú cenu Eurovízie, sedí na vozíčku na moskovskom medzinárodnom letisku Šeremeťjevo 14. marca 2017. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady zakázali 27-ročnej speváčke vstup na územie krajiny z dôvodu, že v roku 2015 vystupovala na Kryme, ktorý Rusko anektovalo rok predtým.

Moskva 23. marca (TASR) - Ruská speváčka Julija Samojlovová, ktorej ukrajinské úrady zakázali vstup do krajiny na tri roky, sa bude môcť zúčastniť na pesničkovej súťaži Eurovízia prostredníctvom telemostu. Oznámili to dnes výkonní producenti tohto medzinárodného podujatia, ktorého tohtoročné kolo sa bude konať v máji v Kyjeve.

Ukrajinské úrady zakázali 27-ročnej speváčke vstup na územie krajiny z dôvodu, že v roku 2015 vystupovala na Kryme, ktorý Rusko anektovalo rok predtým. Kremeľ odsúdil daný zákaz ako "absolútne nespravodlivý" a obvinil Ukrajinu zo znevažovania tejto súťaže, ktorej interné pravidlá vylučujú akékoľvek politické gestá.

"Je imperatívom, aby Eurovízia zostala očistená od politiky. Vzhľadom na okolnosti Julijinho cestovného zákazu sme považovali za dôležité, aby sa táto situácia primerane vyriešila. S ukrajinskými úradmi sme stále v kontakte a snažíme sa, aby v Kyjeve boli prítomní všetci vystupujúci," uvádza sa v stanovisku producentov.

Samojlovová trpí vzácnym ochorením svalov a od detstva je pripútaná na invalidný vozík. Vo svojej vlasti sa teší značnej popularite, v roku 2014 spievala na otváracom ceremoniáli zimných paralympijských hier v Soči. Na Eurovízii hodlá zaspievať pieseň v angličtine Flame Is Burning (Horiaci plameň) o nachádzaní ľudskej odvahy.