Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Ruský básnik Sergej Alexandrovič Jesenin sa narodil pred 120 rokmi

Sergej Alexandrovič Jesenin Foto: wikipedia.org

Básnik Jesenin bol búrlivák, ale aj nežný, slobodomyseľný básnik so zázračnou láskou k ľuďom, zvieratám i rastlinám – ku všetkému živému na svete.

Konstantinovo/Bratislava 2. októbra (TASR) - Slávny ruský básnik Sergej Alexandrovič Jesenin, známy okrem svojej poézie aj búrlivým bohémskym životom, sa narodil pred 120 rokmi 3. októbra 1895 v Konstantinove v cárskom Rusku.

Básnik Jesenin bol búrlivák, ale aj nežný, slobodomyseľný básnik so zázračnou láskou k ľuďom, zvieratám i rastlinám – ku všetkému živému na svete. Tvoril na začiatku 20. storočia a dodnes je jedným z najčítanejších poetov. Vidiečan v cylindri, veľkomestský "flamender", uplakaný milenec, ambiciózny básnik – tak ho charakterizujú. O svojom detstve sám hovorieval, že ubehlo ako u všetkých "vidieckych chuligánov". A bezuzdnosť akoby mu ostala po celý život. Detstvo prežil Jesenin na dedine u starého otca v "nízkom dome s modrými oknami".

Vidiek opustil vo veku 17 rokov, odišiel na štúdiá do ruskej Moskvy, neskôr žil aj v dnešnom ruskom Petrohrade. Zapadol do literárneho sveta, spoznal sa s mnohými básnikmi aj prívržencami revolúcie. Jesenin, tento prírodný a milostný lyrik, sa ako človek nevedel vyrovnať s vojnou a Veľkou októbrovou socialistickou revolúciou (VOSR - 1917), ktorá v ňom vzbudila mnoho rozporov. Bol síce za staré Rusko a svoj bohémsky život, ale i za revolúciu a disciplínu. Pôvodne ho revolúcia uchvátila a obdivoval ju, neskôr však ideály stratil a boľševikov vo svojej tvorbe kritizoval. Svoje vnútorné rozpory riešil alkoholom, upadal do depresií.

Známu americkú tanečnicu Isadoru Duncanovú, ktorá v roku 1921 vstúpila do jeho života a s ktorou precestoval celé Rusko, západnú Európu a USA, považoval Jesenin za životnú lásku. Ich vzťah bol však veľmi búrlivý a nevyrovnaný a Jeseninove opilecké výčiny počas amerického turné Duncanovej plnili stránky zahraničnej tlače. Nebola jeho prvou manželkou, ani poslednou. Píše sa o ňom, že bol ženatý päťkrát napriek tomu, že zomrel veľmi mladý.

Jesenin je autorom 24 básnických kníh. Jeho melodickú lyrickú poéziu ovplyvnili zážitky z ruského vidieka, ľudová poézia, hľadanie vzťahu k zmenám v ruskej spoločnosti, úvahy o základných otázkach ľudského bytia. V literárnom prostredí očarila už jeho prvá zbierka básní Dúha z roku 1916. Napísal aj poému Balada o dvadsiatichšiestich, Spoveď chuligána, Básne škandalistu, Anna Sneginová a iné.

Prvým prekladateľom Jeseninovho diela do slovenčiny bol Janko Jesenský. V roku 1936 mu vyšiel Výber z poézie Sergeja Alexandroviča Jesenina.

Jesenina našli 28. decembra 1925 ráno v leningradskej (tak sa volal Petrohrad) hotelovej izbe mŕtveho. Deň predtým napísal posledné verše vlastnou krvou. Oficiálna verzia smrti znela - samovražda obesením. Povráva sa však o viacerých verziách, vraj samovraždu iba zinscenovali. Existuje aj názor, že ho ako nepohodlného kritika odstránil sovietsky režim.