Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V šaštínskej bazilike pasovali prvých 23 rytierov destilátov

Na snímke vpravo hlavný kancelár Slovenského Rádu rytierov destilátov Július Forsthoffer počas svätej omše v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie, ktorá predchádzala inaugurácii členov tohto rádu v Šaštíne 16. januára 2016. Foto: TASR/Martin Palkovič

Cieľom rádu je budovanie prestíže a dobrého mena historicky známych slovenských destilátov.

Šaštín 17. januára (TASR) - Symboly Slovenského Rádu rytierov destilátov (SRRD) – zástavu, meč a medailu posvätili v sobotu (16. 1.) v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach. Na slávnostnej inaugurácii zároveň pasovali tradičným spôsobom prvých 23 rytierov rádu, medzi nimi aj dve rytierky.

„SRRD vznikol v roku 2014 a musíme mať nie len rytierov formálnych, ale aj rytierov posvätených a pasovaných. Rytiermi sa stali ľudia, ktorí sa zaslúžili o rozvoj páleničiarstva na Slovensku, spracovania ovocia, šírenie dobrého mena, šírenie zásady: pi málo, pi dobré! Rytier bojuje proti alkoholizmu a proti nevedomosti, ktoré negatívne ovplyvňuje výrobu destilátov,“ uviedol hlavný kancelár SRRD Július Forsthoffer. Dodal, že úlohou rádu je podporovať, školiť, učiť a organizovať súťaže. „Najdôležitejšie sú školenia, na ktorých zdôrazňujeme, že destiláty treba porovnávať. Ak dostanete jednu vzorku, môžete len konštatovať, chutí či nechutí. Ak je vzoriek viac, môžete porovnať kvalitu a povedať, ktorá je lepšia alebo horšia a môžete zdôvodniť vaše rozhodnutie. To je cieľom našej kultúrnej misie,“ zdôraznil hlavný sekretár. Pripomenul, že na Slovensku pripravili šesť hodnotiacich akcií v rôznych regiónoch. Spolupracujú aj s kolegami za riekou Morava, kde má výroba destilátov silnú tradíciu.



Rád má vo svojom erbe symbol pálenia – destilačný kotlík s kalíškom, ovocie a meč. Jeho cieľom je budovanie prestíže a dobrého mena historicky známych slovenských destilátov a vnášanie osvety do komunity spotrebiteľov destilátov. SRRD vznikol v roku 2014 ako odnož Združenia pestovateľských páleníc a destilátových liehovarov. Chcú zdôrazňovať originálne slovenské destiláty, ako je napríklad drienkovica.