Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

ZMENA NA ČELE: Saturn predbehol Jupiter v počte objavných mesiacov

Na archívnej snímke z Hubblovho vesmírneho teleskopu a poskytnutej americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír pohľad na šiestu planétu Slnečnej sústavy Saturn. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak po tom, ako tím z Carnegieho inštitútu pre vedu (CIS) vo Washingtone objavil 20 nových prirodzených družíc tohto plynového obra.

Washington 8. októbra (TASR) - Saturn sa stal planétou s najvyšším počtom objavených mesiacov v Slnečnej sústave. Stalo sa tak po tom, ako tím z Carnegieho inštitútu pre vedu (CIS) vo Washingtone objavil 20 nových prirodzených družíc tohto plynového obra. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie CIS o tom informovala agentúra AP.

Po danom objave sa celkový počet mesiacov Saturnu zvýšil na 82, čím prekonal aj Jupiter, najväčšiu planétu Slnečnej sústavy, s jeho 79 mesiacmi.

Aj napriek strate prvenstva v počte prirodzených družíc zostáva Jupiter planétou s najväčším mesiacom Ganymede, ktorý dosahuje takmer polovičné rozmery Zeme. Naopak, priemer novoobjavených mesiacov Saturnu dosahuje zväčša ledva päť kilometrov.

Scott Shepard, vedúci výskumného týmu z CIS, na margo objavu uviedol, že Saturn môže obiehať 100 ešte menších, stále neobjavených mesiacov.

Shepard a jeho tým pozorovali nové mesiace v lete pomocou teleskopu, ktorý sa nachádza na Havaji.