Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Magazín

Saunovanie uľaví telu aj duši

Ilustračné foto. Foto: TASR Milan Kapusta,

Zimné mesiace sú ten správny čas, aby ste v príjemnej spoločnosti zaskočili do sauny, vypotili starosti a oddýchli si. Sú aj frajeri, ktorí vydržia vyše sto stupňov. To však radšej neskúšajte.

Bratislava 6. januára (Teraz.sk) - Teplo, muži a ženy a mládež v plachtách, drevené lavice a vonku čaká ľadová voda na osvieženie. Toto je v skratke jednoduchý opis sauny, ktorá si získava na Slovensku v posledných rokoch veľkú obľubu pre pozitívne účinky na telo a duševnú pohodu. Prispeli k tomu aj relaxačné a welness centrá, ktoré ponúkajú rôzne druhy sáun – parnú, infrasaunu, fínsku (s nárazmi pary, keď polejete rozpálené kamene), švédsku – suchú saunu alebo saunu, kde dýchate v teple vonné soli. Všetkého však s mierou a trochu osvety neuškodí, ako hovoria múdri ľudia.
Návštevníčka vchádza do relaxačnej miestnosti v kúpeľoch v ruskej Červenej Poľane 15. februára 2014. Prípravy začínajú v neskorých popoludňajších hodinách, najmenej tri hodiny pred príchodom klientov. Kúpeľový areál sa nachádza niekoľko kilometrov od lyžiarskeho strediska, v ktorom olympionici bojujú o medaily na ZOH v Soči. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP

V živej pamäti majú mnohí zábery z klasických sovietskych a ruských filmov, v ktorých sa muži v „bani“ plnej pary navzájom šľahajú metličkami a nahí sa následne vyváľajú so smiechom v snehu. Nie každý je však pripravený v stredoeurópskych šírkach a dĺžkach na takýto intenzívny zážitok. Inak sa k veci postavili vo Fínsku. V rokoch 1999-2010 tam bola adrenalínová súťaž pod názvom Sauna World Championship. Samozrejme, jej účastníci museli mať osvedčenie od lekára, že sú fit a vysokú teplotu vydržia. Súťažiaci začínali pri 110 stupňov Celzia a každých 30 sekúnd prilievali do rúry vodu. Vyhral ten, kto z nej odišiel posledný. Bohužiaľ, v roku 2010 dvaja finalisti precenili svoje sily, Fín skončil v nemocnici a Rus zomrel.
Rus Vladimira Ladyženskij (vľavo) a Fín Timo Kaukonen sedia v saune počas majstrovstiev sveta v saunovaní vo Fínsku 7. augusta 2010.Tento ročník sa skončil v sobotu tragickou smrťou ruského finalistu. Navyše jeho fínskeho súpera museli previezť do nemocnice. Podľa hovorcu šampionátu Ossi Arvelu, súťaž prerušili a polícia tragédiu vyšetruje.Príčina smrti zatiaľ nie je známa. Arvela tvrdí, že všetky bezpečnostné opatrenia a pravidlá dodržali, pričom všetci súťažiaci odovzdali lekárske osvedčenia o svojom zdravotnom stave. Fínska tlačová agentúra STT informovala, že obaja muži v strednom veku utrpeli počas súťaže ťažké popáleniny.
Foto: TASR AP

Pobyt v saune je užitočný pre ľudí, ktorí nemajú napríklad problémy so srdcom, horúčku, infekčné ochorenie, virózy, zápaly, strach z uzatvoreného priestoru. Budúce mamičky alebo ľudia, ktorí majú za sebou operačné zákroky a koža sa zotavuje, by však mali chodenie do sauny prekonzultovať s lekárom. Saunovanie dokáže prečistiť lymfatický systém tým, že sa počas potenia vyplavia toxíny z tela. Teplo tiež prehrieva tkanivá, stuhnuté svalstvo, takže určite príde vhod následná celotelová masáž či masáž chrbta. Čistota a dodržiavanie hygieny je samozrejmosťou v kvalitnej saune, preto si tú „svoju“ dobre vyberte.

A na záver...


Hovorí sa, že ľudia v saune vedú zdvorilé rozhovory a sú k sebe slušní. Veď skúste niekomu vynadať v stostupňovej teplote, keď sa vo vás aj duša potí, to akosi nejde... Nezriedka rozhovor v saune pomôže vyriešiť nejaký problém. A môže sa dokonca stať, že človeka odetého iba v plachte zrazu stretnete v civilnom živote, v úplne inej situácii.