Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Šéfka Greenpeace nemá na Štedrý deň stromček ani kapra

Na snímke Marta Kabinová. Foto: Greenpeace

Vianočný čas je podľa jej slov najmä o vzácnych chvíľach a zážitkoch.


Bratislava 23. decembra (TASR) - Šéfka Greenpeace Slovensko Marta Kabinová nemá na Vianoce žiadny stromček a keďže je vegetariánka, na štedrovečernom stole chýba aj kapor. "Nemyslím si, že Vianoce by mali byť o zozname vecí a činností, ktoré musím zabezpečiť, nakúpiť alebo urobiť. Snažím sa vždy nájsť alternatívu, ktorá bude šetrnejšia nielen pre životné prostredie, ale aj pre mňa - z časového hľadiska," skonštatovala pre TASR.

Vianočný čas je podľa jej slov najmä o vzácnych chvíľach a zážitkoch. "Napríklad keď ma babka naučí vianočný recept, podľa ktorého robievala ešte jej mama, alebo keď sa s priateľmi vyberieme do prírody a jediné, nad čím rozmýšľame, je praskajúci sneh pod nohami a či čaj v termoske ešte nevychladol. Čiže, keď sa povie stromček, radšej ako zháňať ten najkrajší, najvyšší alebo najlacnejší, obývačku mi skrášli ozdobená veľká izbová rastlinka," povedala Kabinová.

Okrem stromčeka na Štedrý deň u riaditeľky Greenpeace nebýva ani kapor. "Som dlhoročná vegetariánka, čiže kapra u mňa nenájdete. Menu pozostáva zo šošovicovej polievky so slivkami a údeného tempehu s obľúbeným babkiným kyslým zemiakovým šalátom," priblížila.

Jej najobľúbenejšou tradíciou z detstva počas Vianoc je jedenie tzv. obzerancov s makom. "Sú to šúľance posypané makom a poliate maslom, ktoré jedáva celá rodina spoločne z jednej veľkej misy. Symbolizuje to jednotu a má to zabezpečiť, aby rodina držala vždy spolu," zhrnula.