Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Šen-čenský symfonický orchester vystúpi v Bratislave

Na archívnej snímke osvetlená budova Slovenského rozhlasu RTVS na Mýtnej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Šen-čenský symfonický orchester bol založený v roku 1982. Postupne sa vypracoval na jeden z najlepších čínskych profesionálnych orchestrov.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Čínsky symfonický orchester z mesta Šen-Čen - Shenzhen Symphony Orchestra vystúpi v utorok 26. septembra v Bratislave. Predstaví sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu s čínsko-anglicko-ruským programom.

Pod dirigentskou taktovkou Daye Lina v interpretácii poprednej hráčky na čínskej lutne (pipa) - Hongyan Zhang a laureáta prestížnej súťaže Naumburg Competition v New Yorku a držiteľa striebornej medaily z Čajkovského súťaže v Moskve - Liwei Qin (violončelo) odznejú diela, ktoré skomponovali Zhou Long (1953), Edward Elgar (1857 - 1934) a Sergej Vasiljevič Rachmaninov (1873 - 1943).

Šen-Čen je mesto v provincii Guangdong v južnej Číne, severne od Hongkongu. Je to centrum zahraničných investícií a od konca 70. rokov jedno z najrýchlejšie rastúcich miest na svete. Po Šanghaji je to tiež druhý najvyťaženejší čínsky prístav. Má rozlohu 2020 kilometrov štvorcových. V centre žijú štyri milióny obyvateľov, v celom meste 8,27 milióna.

Šen-čenský symfonický orchester bol založený v roku 1982. Postupne sa vypracoval na jeden z najlepších čínskych profesionálnych orchestrov. Hudobným riaditeľom telesa, ktoré pravidelne koncertuje po celej Číne, je od roku 2014 Uroš Lajovic.

"Koncert bude benefíciou pre Nadáciu Výskum rakoviny v rámci 15. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine, cez prestávku a po koncerte sa uskutoční zbierka na zakúpenie laminárneho boxu," TASR informoval Ján Juráš, predseda občianskeho združenia Ars ante portas, ktoré podujatie organizuje s agentúrou Ergon Art v spolupráci s RTVS. Rádio Devín odvysiela záznam koncertu.