Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Najslávnejšia detská filmová hviezda Shirley Temple-Black má 85 rokov

Shirley Temple Foto: glogster.com

Chutné blonďavé kučeravé dieťa so zjavným talentom na spev a tanec od štyroch rokov hralo vo filme.

Santa Monica/Bratislava 22. apríla (TASR) - Najslávnejšia filmová detská hviezda všetkých čias, americká herečka a neskôr diplomatka Shirley Temple-Blacková sa v utorok dožíva 85. narodenín.

Narodila sa 23. apríla 1928 v kalifornskej Santa Monike v USA. Chutné blonďavé kučeravé dieťa so zjavným talentom na spev a tanec od štyroch rokov hralo vo filme.

Ako šesťročná účinkovala vo viacerých celovečerných filmoch a v tom veku v roku 1934 už získala filmové ocenenie Juwenile Award za snímku Stand Up and Cheer! (Vstaň a vzchop sa), kde spievala hit On the Good Ship Lollipop.

Jeden z jej posledných filmov bol Fort Apache (Pevnosť Apache, 1948), v ktorom hrala už vo veku 20 rokov.

Ako deväťročná mala mesačný príjem v desiatkach tisíc dolárov. Jej fotografie sa objavovali všade: na kozmetike, usmievala sa na chodcov z plagátov, bábiky Shirley boli hitom a predávali sa po miliónoch.



Po prvý raz sa Shirley Templeová vydala, keď mala 16 rokov - za herca Johna Agara. Manželstvo trvalo krátko a po jeho stroskotaní, úplne odišla od filmu. Odcestovala na Havaj, kde spoznala muža svojho života, ktorý vraj nikdy nevidel žiadny jej film, podnikateľa Charlesa Aldena Blacka. V roku 1950 sa zaňho vydala. Z obidvoch manželstiev má tri deti.

Shirley Temple - Blacková
Foto: biography.com


Koncom 50. rokov 20. storočia sa znovu krátko objavila ako herečka, tentoraz v divadle a televízii. Potom sa začala venovať charite a politike.

Ako členka Republikánskej strany prejavila veľký cit pre politiku a diplomaciu. V roku 1967 kandidovala do amerického Kongresu. Spojené štáty americké zastupovala v OSN v rokoch 1969–1970.
Veľvyslankyňu Spojených štátov amerických v ČSFR Shiley Templeovú-Blackovú prijal 3. apríla 1990 predseda vlády SR Milan Čič.
Foto: TASR/Alexander Buzinkay

Veľvyslankyňou USA bola v rokoch 1974-1976 v Ghane a v bývalom Československu od roku 1989. Ako diplomatka pôsobila v českej metropole Prahe do 12. júla 1992.