Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Škótsky detektorista objavil 1000-ročný vikingský poklad

Nájdené mince z vikinského obdobia Ilustračné foto: TASR/AP

Približne 100 artefaktov našiel podnikateľ na dôchodku na poli v oblasti Dumfriesshire na juhozápade Škótska.

Londýn 13. októbra (TASR) - Škótskemu detektoristovi Derekovi McLennanovi sa podarilo objaviť poklad zlatých a strieborných vikingských predmetov, ktoré sú staré viac ako 1000 rokov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

K jednému z najvýznamnejších vikingských nálezov na škótskom území došlo v septembri tohto roku. Približne 100 artefaktov našiel podnikateľ na dôchodku na poli v oblasti Dumfriesshire na juhozápade Škótska.

Medzi predmetmi sa nachádza veľký strieborný kríž, ktorý pochádza približne z 9.-10. storočia, strieborná misa západoeurópskeho pôvodu - v čase zahrabania do zeme už zrejme bola asi 100 rokov stará - a viacero zlatých predmetov.

"Odborníci začali predmety skúmať, ale už teraz je jasné, že ide o jeden z najdôležitejších vikingských pokladov objavených v Škótsku," oznámil vo svojom vyhlásení škótsky úrad, ktorý sa stará o objavené poklady neznámych vlastníkov.

Vikingský poklad je už druhým McLennanovým príspevkom k spoznávaniu škótskych dejín. Minulý rok objavil so svojim priateľom v rovnakej oblasti krajiny poklad stredovekých mincí.

"Vikingovia sú známi tým, že v minulosti vykonávali nájazdy na tieto brehy, ale dnes vieme oceniť, čo za sebou zanechali," povedala škótska ministerka pre kultúrne a vonkajšie záležitosti.

Škandinávski nájazdníci úspešne napádali Britské ostrovy v období od 8.-11. storočia. Niektoré svoje poklady kvôli bezpečnosti zahrabávali. Generácie hľadačov pokladov ich postupne odkrývajú, napísala Reuters.