Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Magazín

Skupina Hex pripravuje veľkú oslavu 35 rokov na hudobnej scéne

Na archívnej snímke skupina Hex počas vystúpenia. Zľava Tomáš „Yxo“ Dohňanský a Peter Šarkan Novák. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

K tomuto výročiu plánuje pätica muzikantov odohrať tri špeciálne vystúpenia vo veľkom štýle.

Bratislava 22. mája (TASR) - Skupina Hex oslávi budúci rok už 35 rokov na slovenskej hudobnej scéne. Osláviť ich chce s vernými fanúšikmi, ktorí stáli pri nej na ceste za dlhoročným úspechom. K tomuto výročiu plánuje pätica muzikantov odohrať tri špeciálne vystúpenia vo veľkom štýle.

"Budú to tri špeciálne koncerty na západnom, strednom a východnom Slovensku. Budeme začínať 28. marca v Košiciach, 1. apríla budeme hrať v Žiline a tridsaťpäťkový trojkoncert zakončíme 3. apríla v Bratislave. Určite to budú špeciálne veci, nebude to klasický koncert, aký môžu ľudia vidieť v lete na festivaloch či námestiach. Chceme prizvať hostí, bývalých členov. Ľudia, ktorí poznajú skupinu Hex, vedia, že keď si robíme vlastné koncerty, vždy je to niečo špeciálne. Toto je príležitosť, keď sa môžeme poohliadnuť za sebou. Máme kopec nápadov, len ich musíme potriediť. Práve začíname s predajom vstupeniek," povedal pre TASR jeden z lídrov kapely Tomáš Yxo Dohňanský.

V apríli 2023 vydali nový, v poradí desiaty štúdiový album "Kde je tu láska?", za ktorý dostali v marci 2024 ocenenie Krištáľové krídlo aj cenu Českej hudobnej akadémie Anděl v kategórii najlepší slovenský album. Album chváli verejnosť aj odborníci z hudobnej oblasti.

"Sme nesmierne radi, že máme takéto odozvy na tento album od našich fanúšikov aj odbornej verejnosti, tá sa skrýva za Krištáľovým krídlom aj za cenou Anděl Slovenský album roka. Sme radi, že aj Hex 2.0, ako niektorí hovoria, pekne funguje, že máme krásne koncerty, chodí veľa ľudí, vypredané turné s Emmou Drobnou. V lete nás čaká veľa koncertov. Tešíme sa, že nám to osud doprial aj po Ďuďovej strate," dodal pre TASR Yxo.

Skupina Hex vznikla v roku 1989, v októbri 1992 vydali debutový album Ježiš Kristus nosí krátke nohavice. Na svojom konte majú dnes desať štúdioviek, najnovšia "Kde je tu láska?" vyšla v apríli 2023. Budúci rok oslávia 35 rokov na hudobnej scéne.