Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

SLEDUJEME: SVET OSLAVUJE NOVÝ ROK 2018

Oslavy príchodu Nového roka v Sydney. Foto: TASR/AP

Novoročné oslavy odštartovali ostrovy v Tichom oceáne o 11.00 h nášho času.

Bratislava/Svet 31. decembra (Teraz.sk/TASR) - Tichomorské ostrovné štáty Kiribati a Samoa dnes ako prvé na svete privítali príchod nového roka 2018. Postupne sa o novoročným oslavám budú pripájať ďalší obyvatelia celého sveta. Teraz.sk prináša všetko podstatné, čo sa počas novoročných osláv vo svete udeje. Sledujte spolu s nami oslavy Nového roka vo svetových metropolách.

15:00

Náš online sa končí. Ďakujeme, že ste vstup do nového roku sledovali spolu s nami.

12:27

Ohňostroj v Moskve



10:20

Trump privítal nový rok okázalou párty na Floride
Trump oslavoval Silvestra vo svojom floridskom sídle Mar-a-Lago spolu s manželkou Melaniou, synom Barronom, dcérou Ivankou a ďalšími členmi svojej rodiny. Členov Trumpovej vlády zastupoval minister financií Steven Mnuchin.
Foto: TASR/AP

"Bude to fantastický rok 2018," vyhlásil po príchode na večierok v tamojšej vyzdobenej tanečnej sále Trump, ktorý si na túto príležitosť obliekol smoking. Vyjadril pritom presvedčenie, že americký akciový trh bude naďalej rásť a že do USA budú stále prichádzať nové spoločnosti.

8:00

Na newyorskom Times Square privítali nový rok za mrazivého počasia

Obyvatelia a návštevníci amerického mesta New York privítali nový rok 2018 za tradičného spúšťania tzv. krištáľovej časovej gule na námestí Times Square.
Foto: TASR/AP

Išlo o druhé najchladnejšie vítanie nového roka na Times Square od roku 1907, keď bola na odrátavanie posledných chvíľ starého roka použitá časová guľa.

7:45

Sydney privítalo nový rok 2018 najväčším ohňostrojom vo svojich dejinách




7:30

Novoročný ohňostroj v Južnej Kórei



5: 38

Obyvatelia a návštevníci európskych metropol privítali nový rok 2018 ohňostrojmi a pouličnými oslavami. Oslavy sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Na snímke londýnsky Big Ben počas novoročného ohňostroja nad Temžou.
Foto: TASR/AP


00:00

Šťastný nový rok 2018 vám praje redakcia teraz.sk

NEDEĽA 31. decembra



19:05

Japonci oslavovali príchod roku psa modlitbami za mier a šťastie

Mnohí Japonci oslavovali príchod roku 2018, roku psa, tradične - modlitbami za mier a šťastie v šintoistických svätyniach vo svojom blízkom okolí. Potom si vychutnávali novoročné jedlá, ako sú rezance, krevety či sladké čierne sójové bôby.

V okolí budhistického chrámu Zodžodži v centre metropoly Tokio sa objavili stánky s grilovanou hovädzinou a guľkami plnenými chobotnicou. Bolo to správne miesto, pretože tam v nedeľu prichádzali davy ľudí a o polnoci sa striedali pri 108 úderoch na obrovský zvon. Tento zvyk sa opakuje každý rok aj v ostatných budhistických chrámoch po celom Japonsku.

Na snímke novoročný ohňostroj v zábavnom parku v japonskej Jokohame 1. januára 2018. FOTO TASR/AP
Foto: TASR/AP


V Soule privítali Nový rok tradičným obradom s vyzváňaním zvona

Juhokórejčania vstúpili do nového roka 2018 so silnou potrebou nejakého radostného rozptýlenia. Majú totiž za sebou vyčerpávajúci rok, keď zažili odvolanie prezidentky pre korupčný škandál a jadrovými zbraňami vybavená Severná Kórea vystreľovala raketu za raketou. Možno im rozptýlenie prinesú blížiace sa zimné olympijské hry.

Na snímke ohňostroj nad budovou Lotte World Tower počas osláv príchodu Nového roka 2018 v juhokórejskom Soule 31. decembra 2017. Lotte World Tower má výšku 555 metrov a 123 poschodí.
Foto: TASR/AP


Tisíce ľudí zaplnili ulice neďaleko mestskej radnice v Soule, kde sa na Nový rok tradične uskutočňuje obrad s vyzváňaním zvona. V skupine hodnostárov, ktorých vybrali na to, aby o polnoci vyzváňali na starodávny zvon Bosingak, sa nachádzali aj maskoty zimných olympijských hier a paralympijských hier v Pjongčangu, teda biely tiger Soohorang a ázijský tmavý medveď Bandabi.



Putin vyzval Rusov, aby sa v novom roku 2018 k sebe správali ohľaduplne, s úctou


Niektorí Rusi už v nedeľu odpočítali posledné sekundy starého roka a privítali nový rok 2018, keďže krajina sa rozkladá v 11 časových pásmach. Prezident Vladimir Putin ich v prejave vyzval, aby sa k sebe v novom roku správali ohľaduplne a zmierlivo. Jeho príhovor si už vypočuli napríklad obyvatelia Kamčatky, polostrova nachádzajúceho sa v najvýchodnejšom časovom pásme.

"Hovorte si navzájom tie najúctivejšie slová, odpúšťajte si chyby a hnev, prejavte lásku, zahrejte ostatných svojou starostlivosťou a pozornosťou," povedal Putin v posolstve odvysielanom v televízii v nedeľu, len niekoľko minút pred polnocou na Kamčatke. "Nech nás vždy sprevádza dôvera a vzájomné porozumenie," dodal. Jeho slová priniesli ruské tlačové agentúry.

15:30

Sydney privítalo nový rok 2018 najväčším ohňostrojom vo svojich dejinách

Súčasťou veľkolepého, až 12-minútového ohňostroja v Sydney bol aj nádherný dúhový vodopád svetiel a farieb, ktorý prúdil dolu z mosta v prístave - na oslavu nedávno schváleného zákona legalizujúceho manželstvá osôb rovnakého pohlavia v Austrálii. Most je spolu so slávnou budovou opery ikonickým symbolom Sydney.

Veľkolepý ohňostroj v Sydney sledovalo 1,6 milióna divákov.
Foto: TASR/AP


14:46

FOTO: Bežci v Brazílii povýšili Silvestrovský beh na pastvu pre oči. Pozrite sa, v akých kostýmoch si zabehali.



13:52

Novozélanďania sa rozlúčili so starým rokom a privítali nový rok 2018

V najväčšom meste Nového Zélandu, v Aucklande, sa desaťtisíce ľudí zhromaždili okolo televíznej veže Sky Tower, pričom z najvyšších plošín stavby päť minút nepretržite vybuchovala zábavná pyrotechnika. Sky Tower vysoká 328 metrov je najvyššou vežou na celej južnej pologuli.

Avšak na neďalekom ostrove Waihehe, vzdialenom 30 kilometrov, úrady zrušili plánované ohňostroje, pretože vládne sucho a zásoby vody sú pre hasičov malé.

13:12

Tisíce ľudí museli úrady v nedeľu evakuovať z pláže severne od austrálskeho mesta Sydney, keďže začal horieť nákladný čln plný zábavnej pyrotechniky, pripravenej na ohňostroj na oslavu Nového roka 2018.

12:18
Tragédia iba pár hodín pred novoročnými oslavami: Hydroplán sa zrútil do rieky v Sydney, zahynulo všetkých 6 ľudí na palube.

12:00
Ohňostroje už osvietili aj austrálske mesto Sydney.

Oslavy príchodu Nového roka v Sydney, 31.
december 2017.
Foto: TASR/AP


Ohňostroj nad operou v austrálskom meste Sydney, 31. december 2017.
Foto: TASR/AP

Kiribati a Samoa oslávili Nový rok PRVÍ


Kým Slovensko si na oslavy Nového roku ešte 13 hodín počkám, obyvatelia Tichomorských ostrovných štátov Kiribati a Samoa vstúpili do Nového roku 2018 o 11:00 nášho času.

Medzi poslednými privítajú príchod nového roka 2017 obyvatelia havajskej metropoly Honolulu, kde sa o 11.00 h SEČ začal ešte len 31. december.