Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Slovák pestuje kávu vo Vietname

Slovák pestuje kávu vo Vietname. Ocenila ju aj medzinárodná porota Foto: COFFEEIN

Ocenila ju aj medzinárodná porota.

Bratislava 14. decembra (OTS) - Kávoví nadšenci z pražiareň kávy Coffeein pravidelne navštevujú farmárov v pestovateľských krajinách. Ich kávy potom pražia a predávajú na Slovensku. Po nové kávy boli teraz dokonca až vo Vietname, kde má svoju kávovú farmu a spracovateľskú stanicu Slovák Marián Takáč.



Marián išiel do Vietnamu pred rokmi len na dovolenku. Zaujalo ho však neznáme dievča, kvôli ktorému zrušil let na Slovensko a domov sa nevrátil takmer sedem rokov. Zapadol do rodiny svojej vyvolenej Lim a pomohol im vybudovať kávovú stanicu, o akej ani len nesnívali. Dnes produkuje výberovú kávu najvyššej kvality, ktorú má pražiareň Coffeein vo svojej ponuke ako Vietnam Lang Biang.



Pochopenie potenciálu
„Keď som sa prvýkrát dozvedel o tom, že nejaký Slovák niekde pestuje kávu, ostal som veľmi prekvapený,“ povedal v rozhovore pre náš web majiteľ pražiarne Coffeein Peter Szabó. „Keď som si o ňom prečítal článok a všetko znelo neuveriteľne, doslova až sci-fi. Až mi raz jeho zástupca na Slovensku priniesol vzorky kávy a pochopil som potenciál tejto produkcie.“



Peter Szabó sa na Vietnam do tej doby podľa vlastných slov pozeral „cez prsty“. Táto krajina je druhým najväčším exportérom kávy na svete, ale takmer výlučne produkuje menej kvalitnú robustu. Len tri percentá kávy pestovanej vo Vietname tvorí arabika a Marián Takáč sa venuje práve tej.



„Po prvom kontakte sa mi podarilo kúpiť len päť vriec kávy od Mariána a vypredali sa veľmi rýchlo. Zachutila mi a začal som ju objednávať pravidelne. V roku 2022 som od neho vzal naturálne spracovanú kávu, ktorá patrila medzi 3 top kávy, aké som kedy pil. V tom okamihu som tušil, že na farme pod horou Lang Biang drieme obrovský a do tej doby do veľkej miery nevyužitý potenciál,“ skonštatoval P. Szabó.

Potvrdenie Petrových predpokladov prišlo už v roku 2022, kedy túto kávu ocenila medzinárodná porota zlatou hviezdou Great Taste Awards.



Stretnutie s kávovým maniakom
Marián Takáč odišiel do Vietnamu v lete roku 2016 a na Slovensko sa prvýkrát vrátil až v roku 2023. S Petrom Szabóm sa stretol na festivale výberovej kávy v Košiciach a dvojica si od začiatku sadla. Hneď aj padla dohoda, že zastúpenie Coffeeinu odcestuje do Vietnamu už na najbližší zber, teda v novembri.



Keď mi Marián začal rozprávať o procesoch a metódach spracovania, videl som, že je do toho totálny maniak. Na farmách som už párkrát bol, ale farmári vždy rozprávali cudzím jazykom a nedokázali mi povedať toľko ako Marián. Nevedeli mi tak odovzdať svoje know-how týkajúce sa konkrétnych krokov v jednotlivých procesoch. Marián bol pre mňa doslova studnica vedomostí. Som rád, že som dodržal sľub a vycestoval za ním, pretože trip vo Vietname bol ako vysoká škola spracovania kávy. Mám pocit, že za 15 dní som sa o spracovaní kávy naučil viac, ako za 12 rokov, ktoré v kávovom odvetví pôsobím.“



Mnoho úrovní triedenia kávy
Podľa Petra nie je celkom správne hovoriť o tom, že Marián Takáč má vo Vietname kávovníkovú farmu. Podľa neho má hlavne spracovateľskú stanicu, na ktorú mu zberači nosia kávovníkové čerešne. A on tam s nimi potom robí zázraky.

„Veľmi ma prekvapilo, koľkými úrovňami triedenia prechádza výberová káva,“ pokračoval Peter Szabó. „Keď zberači prinesú na stanicu 5 ton čerešní, tak cez floating (vyplavovanie), optickú triedičku a ručné triedenie prejde len približne polovica. Následne sa zrná triedia aj počas sušenia na posteliach, Marián po tom všetkom ešte robí screening a do obehu púšťa len najväčšie zrná, takže príde o ďalších asi dvadsať percent celkového množstva.“



Nominácia na štátne vyznamenanie?
Za týmto všetkým nasleduje ešte vylúpanie zŕn z pergamonu a ručné triedenie defektov. Výsledkom je kvalitná výberová káva spĺňajúca najprísnejšie normy specialty coffee. Túto kávu Marián ponúka v rôznych procesoch spracovania od klasických metód ako suchá, mokrá alebo honey až po najrôznejšie experimentálne fermentácie.
„Je neskutočné, čo tam pod horou Lang Biang Marián urobil. My sme ostali doslova unesení. Keď na farmu vstúpil prvýkrát, tak tam nemali vodu ani elektrinu, ale dnes je to jedna z najmodernejších spracovateľských staníc, aké som videl. Má tam kopec technológií, optickú triedičku, krásne nové fóliovníky s africkými posteľami. Jeho prínos pre vietnamskú kávu je obrovský a podľa mňa by mu za to mali dať nejaký titul alebo štátne vyznamenanie,“ zasmial sa Peter Szabó, ktorému Vietnam celkovo veľmi učaroval.



Káva s najčistejšou energiou
Krajina ležiaca v juhovýchodnej Ázii má okolo sto miliónov obyvateľov a všetko je tam iné ako u nás. „Dynamika a prúdenie energie je tam iné. Ťažko sa to opisuje, ale ja som sa do Vietnamu zamiloval. Už aj máme plán na náš dôchodok: pôjdeme tam a otvoríme si malú kaviareň s pražiarňou. Ale vážne. Výberová káva je podľa mňa v prvom rade o ľuďoch a energii, ktorú do toho dávajú. A z kávy Mariána Takáča a jeho rodiny ide len tá najčistejšia energia. Cítiť to doslova v každom dúšku,“ dodal Peter Szabó.

Ak chcete ochutnať ovocie práce ľudí spod pohoria Lang Biang, tak túto kávu nájdete na Petrovom e-shope www.coffeein.sk