Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Šestnásťročný Slovák uspel na svetovej fotografickej súťaži

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Fotografiu Bezbolestná krása (Painless beauty) od Andreja Kiripolského vybrali rozhodcovia spomedzi 11.634 obrázkov a posunuli do finálovej desiatky.

Bratislava 28. februára (TASR) – Šestnásťročný fotograf Andrej Kiripolský sa ako jediný Slovák dostal do užšieho výberu mládežníckej kategórie na medzinárodnej súťaži 2017 Sony World Photography. Desiaty ročník súťaže organizuje Svetová fotografická organizácia (World Photography Organisation). TASR o tom informovala jej PR manažérka Kristine Bjorge.

Fotografiu Bezbolestná krása (Painless beauty) od Andreja Kiripolského vybrali rozhodcovia spomedzi 11.634 obrázkov a posunuli do finálovej desiatky. Do mládežníckej kategórie sa prihlásili fotografi vo veku od 12 do 19 rokov so svojimi snímkami na tému krása. „Fotka zobrazuje, ako veľmi sú ľudia na seba zlí, pokiaľ ide o krásu. World Photography Awards sú pre mňa najdôležitejšími fotografickými súťažami, preto som veľmi vďačný za ocenenie," povedal Kiripolský.

Celkového víťaza, ktorý získa titul mládežnícky fotograf roka, vyhlási porota spolu s víťazmi profesionálnej kategórie 20. apríla v Londýne.

Do súťaže sa zapojili umelci s viac ako 227.000 snímkami zo 183 krajín. Úspechy zaznamenali aj ďalší dvaja slovenskí fotografi, ktorých fotky sa umiestnili medzi 50 najlepšími snímkami v otvorenej súťaži. František Dulík zo Spišskej Novej Vsi v kategórii Wildlife a Dušan Chorvát z Bratislavy v kategórii Enhanced.

Na súťaži každoročne oceňujú najlepšie súčasné fotografie, ktorých autori sú rozdelení do štyroch súťažných kategórií: profesionáli, mládež, študentské zameranie a otvorená súťaž. Každá je anonymne posudzovaná medzinárodne uznávanými profesionálmi. Svetová fotografická organizácia pracuje vo viac ako 180 krajinách a jej cieľom je zvýšiť úroveň povedomia a vyzdvihovať najlepšie snímky a fotografov sveta.