Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovenka Alžbeta Štrkulová bodovala aj na Miss World v roku 1967

Víťazka celoštátnej súťaže Dievča - 68 Jarmila Teplanová (vľavo) a Alžbeta Štrkulová, víťazka súťaže Dievča - 67., 21. júna 1968. Foto: Magda Borodáčová/archív TASR

V období druhej polovice 60. rokov 20. storočia, pod vplyvom celkového uvoľnenia politickej klímy, sa na Slovensku začali objavovať súťaže o najkrajšie dievča.

Londýn/Bratislava 16. novembra (TASR) - Alžbeta Štrkulová sa ako prvá Slovenka zúčastnila pred 50 rokmi 16. novembra 1967 v Londýne (Spojené kráľovstvo) súťaže o najkrajšiu ženu sveta - Miss World, kde obsadila piate miesto. Do súťaže postúpila ako víťazka súťaže krásy v bývalom Československu - Dievča 67.

V období druhej polovice 60. rokov 20. storočia, pod vplyvom celkového uvoľnenia politickej klímy, sa na Slovensku začali objavovať súťaže o najkrajšie dievča. V prvej z nich zvíťazila vtedy 22-ročná Košičanka Alžbeta Štrkulová. Pôvabná Slovenska postúpila do súťaže Miss World v Londýne.

Alžbeta Štrkulová sa narodila 14. augusta 1945 v Košiciach. Už v detských rokoch mala umelecké sklony a účinkovala vo folklórnom súbore Čarnica. Po maturite začala študovať na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a od roku 1962 pracovala ako hlásateľka košického štúdia Československej televízie.

V roku 1967 zvíťazila v súťaži Dievča Československa s dokonalými mierami 96-64-98, výškou 168 cm a hmotnosťou 58 kg.

Prvá slovenská miss neskôr pracovala nielen v košickom televíznom štúdiu, ale často cestovala za povinnosťami aj do Bratislavy, Prahy a Ostravy (posledné dve mestá dnes v Českej republike).

Ženský pôvab a krásna tvár ju predurčili aj na úlohy vo filmovom priemysle. Objavila sa v jednej z hlavných rolí vo filmovej snímke Štefana Uhera Tri dcéry (1967). Tento silný baladický príbeh situovaný do 50. rokov 20. storočia upadol do zabudnutia, patrí však k výrazným dielam slovenskej kinematografie 60. rokov a po roku 1968 putoval do trezoru pre svoj protikomunistický postoj.

Štrkulová hrala aj vo filme režiséra Paľa Bielika Traja svedkovia (1968) a stvárnila úlohu Gemmy Roselli v adaptácii prózy Jarné vody (1968) od Ivana Sergejeviča Turgeneva, ktorú nakrútil filmár Václav Krška. Získala aj úlohy v televíznych filmoch Pomsta staraj dámy (1968) a 87. revír (1970).

Za svoju prácu pre televíziu dostala cenu Zlatý krokodíl. Filmová a herecká dráha Alžbety Štrkulovej sa uzavrela po roku 1968.

V 90. rokoch 20. storočia zahájila svoje podnikateľské aktivity a tri roky pôsobila v Spojených štátoch amerických (USA). V tom čase nadviazala aj spoluprácu so slovenskou komerčnou televíziou a podarilo sa jej pre ňu vytvoriť niekoľko reportáží.

Modelka, herečka a moderátorka sa stala členkou poroty v novodobých ročníkoch súťaže a v roku 1997 moderovala finále Miss Universe na Havaji (USA).

Východniarky vždy hrali významnú úlohu v súťažiach krásy. Za prvou československou miss v roku 1967 Košičankou Alžbetou Štrkulovou nasledovali v roku 1989 Prešovčanka Ivana Christová, ktorá vyhrala svetovú súťaž Miss Maja International 1989. Miss Slovensko 2004 Mária Sándorová pochádza z Čane v okrese Košice - okolie a významný úspech dosiahla aj na medzinárodných mólach krásy ďalšia Košičanka Mirka Luberdová.