Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Slovenské bociany možno cez vysielačky sledovať v Afrike

Foto: TASR/Roman Hanc

Spolu sa bude sledovať sedem bocianov bielych na svojej prvej púti zo slovensko-maďarského pohraničného územia do ďalekých oblastí južnej Afriky.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Začiatkom augusta boli tri slovenské bociany označené vysielačkami, ktoré umožnia ich sledovanie počas migrácie do Afriky. Označené bociany už začali svoju jesennú púť.

Jeden z mladých bocianov prekonal za desať dní viac ako 2900 km a vyskytuje sa už v Egypte. Osud bocianov, ich migráciu a prelet na zimoviská v južnej Afrike možno sledovať na webových stránkach www.vtaky.sk a www.bociany.sk.

"Tri označené bociany biele sú tohtoročné mláďatá, ktoré sa z rôznych dôvodov dostali do dočasnej opatery a rehabilitácie. Bocianom sme umiestnili vysielačky a farebné odčítavacie krúžky," informoval Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Dva bociany s menom Oliver a Bartolomej vypustili 6. augusta na Perínskych rybníkoch, kde sa zdržiavali do 12. augusta a v ten deň začali migrovať.
Foto: TASR Roman Hanc


K dnešnému dňu preletel Oliver 2900 km a Bartolomej 900 km. "Tretí bocian Boris bol dočasne rehabilitovaný v Záchrannej stanici pre zranené živočíchy v Zázrivej a po zosilnení bol vypustený na juhu Slovenska, kde sa zatiaľ zdržiava," doplnil Gúgh.

Označenie bocianov vysielačkami sa realizuje v spolupráci s maďarskými kolegami v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s názvom Ochrana a výskum vtáctva bez hraníc. Maďarskí ornitológovia označili štyri ďalšie bociany biele, z ktorých jeden už migruje a nachádza sa tiež v Egypte v údolí rieky Níl. Spolu sa tak bude sledovať sedem bocianov bielych na svojej prvej púti zo slovensko-maďarského pohraničného územia do ďalekých oblastí južnej Afriky.

"Na vtáky striehne počas ťahu veľa nebezpečenstiev. Okrem prirodzených hrozieb ako sú dravce, choroby či výkyvy počasia, sú to najmä ľudské aktivity, ako odstrel, otravy, likvidácia vhodných území na odpočinok a najhrozivejšie sú stĺpy smrti - elektrické vedenia, na ktorých sa zabije veľké množstvo vtákov. Veríme, že sa naše bociany týmto nástrahám vyhnú a prežijú svoju prvú púť na africké pláne," uzavrel Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko.