Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Toto sú slovenské lokality v Zozname svetového dedičstva UNESCO

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

V Zozname svetového dedičstva UNESCO je zapísaných 1031 lokalít. Z toho je 802 kultúrnych, 197 prírodných a 32 zmiešaných lokalít v 163 štátoch sveta.

Bratislava 5. mája (TASR) - Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Irina Bokovová navštívi v dňoch 5. až 7. mája Slovenskú republiku (SR). Počas návštevy sa stretne s najvyššími ústavnými činiteľmi a prezrie si viaceré lokality zapísané do zoznamu UNESCO na strednom a východnom Slovensku.

Medzinárodný charakter problematiky ochrany kultúrneho dedičstva podčiarkujú mnohé snahy o jeho záchranu. Vyvrcholením tohto spoločného úsilia pri vytváraní ochrany kultúrneho a prírodného dedičstva bolo prijatie Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva na generálnej konferencii UNESCO v Paríži v roku 1972.

K 1. januáru tohto roka Dohovor a z neho vyplývajúce záväzky prijalo 191 štátov. V Zozname svetového dedičstva UNESCO je k tomuto dátumu zapísaných 1031 lokalít. Z toho je 802 kultúrnych, 197 prírodných a 32 zmiešaných lokalít v 163 štátoch sveta.

TASR prináša prehľad slovenských kultúrnych a prírodných lokalít, ktoré boli zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Kultúrne lokality


Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia
Mesto Banská Štiavnica sa nachádza na území stredného Slovenska. V stredovekom centre baníctva vyrástli mnohé renesančné budovy a paláce, v 16. storočí kostoly, námestia, Starý zámok a Nový zámok. Toto historické banské mestečko, dôležité ťažisko zlata a iných kovov v histórii, je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO od roku 1993 so svojím historickým centrom a okolím.
Od roku 1993 je na Zozname svetového dedičstva UNESCO zapísané aj historické jadro Banskej Štiavnice a technické pamiatky v jej okolí. Zápis priniesol mestu mimoriadnu prestíž. Na snímke Námestie sv. Trojice.
Foto: TASR/Jana Vodnáková


Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia hradu
Spišský hrad patrí medzi najväčšie hrady v Európe. Známy je aj svojou expozíciou zbraní. Tvoria ho renesančné a gotické budovy, ktoré dali postaviť postupne viacerí panovníci a majitelia hradu. Nachádza sa na severnom Slovensku. Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO bol zapísaný od roku 1993.
Na snímke severovýchodný pohľad na Spišský hrad v Spišskom Podhradí.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec
Vlkolínec je dedinka so 45 budovami, v ktorej dodnes žijú ľudia. V skanzene sa nachádzajú pôvodné drevené domy charakteristické pre stredoeurópsku oblasť a územie Slovenska v minulosti. Súčasťou Zoznamu svetového dedičstva UNESCO sa stal od roku 1993.
Na ilustračnej snímke obec Vlkolínec.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Historické jadro mesta Bardejov
Na námestí mesta Bardejov sa nachádza radnica zo 16. storočia, expozícia Ikony, stojí tam kostol sv. Egídia. Bardejov sa nachádza na východnom Slovensku. Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO bolo mesto zapísané od roku 2000.

Mesto Bardejov
Foto: TASR/Milan Kapusta


Drevené kostoly v slovenskej časti Karpatského oblúka
Túto výsadu získali - Rímskokatolícky kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove, Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne, Artikulárny evanjelický kostol v Kežmarku, Artikulárny evanjelický kostol v Leštinách, Artikulárny evanjelický kostol v Hronseku, Gréckokatolícky kostol sv. Mikuláša v Bodružali, Gréckokatolícky kostol sv. Michala Archanjela v Ladomírovej a Gréckokatolícky kostol sv. Mikuláša Biskupa v Ruskej Bystrej. Na Zozname svetového dedičstva UNESCO figurujú od roku 2008.
Drevený artikulárny kostol v Hronseku neďaleko Banskej Bystrice začali stavať v roku 1725 v dobe, keď nebolo povolené budovať evanjelické chrámy. O jeho prehliadku sa zaujímajú turisti z celého sveta. Na archívnej snímke veža dreveného artikulárneho kostola v Hronseku 4. apríla 2011.
Foto: TASR - Veronika Klusková


Historické mesto Levoča
Levoča so svojimi hradbami a urbanistikou si zachovala charakter stredovekého mesta. Je mestskou pamiatkovou rezerváciou a vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov patrí medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku. Najvýznamnejšou a jedinečnou pamiatkou je Chrám svätého Jakuba so svojimi 11 gotickými a renesančnými krídlovými oltármi. Levoča sa nachádza na severovýchodnom Slovensku. Od roku 2009 je zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO.
Na archívnej snímke radnica a klietka hanby v Levoči
Foto: TASR - Milan Kapusta


Prírodné lokality


Jaskyne a priepasti Slovenského krasu
Jaskyne v oblasti Slovenského krasu boli zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO spolu s jaskyňami na maďarskom území v roku 1995, zoznam bol rozšírený v roku 2000. Niektoré sú prístupné, iné nie. Najvzácnejšia je Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa. Jaskyne sa nachádzajú v okrese Rožňava a Spišská Nová Ves.
Dobšinská ľadová Jaskyňa
Foto: Teraz.TV


Bukové pralesy Karpát v Národnom parku Poloniny a Vihorlat v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat
Karpatské bukové pralesy boli pôvodne bilaterálnym, dnes sú však už trilaterálnym svetovým prírodným dedičstvom. Nachádzajú sa v prírodných lokalitách Vihorlat okolo hrebeňa Vihorlatských vrchov, Havešová – medzi obcami Kalná Ráztoka a Stakčinská Ráztoka v okrese Sniná a Rožok – v Národnom parku Poloniny, severovýchodne od obce Ulič. Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO boli zapísané od roku 2007 a rozšírené od roku 2011.
Vihorlatské vrchy, jesenná turistika vo vulkanickom pohorí. Na snímke pohľad zo Sninského kameňa na Morské oko 13. novembra 2015.
Foto: TASR