Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Slovenskí turisti cestujúci do Grécka by sa mali zásobiť hotovosťou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Môžu nastať situácie, kedy obchody, reštaurácie a hotely budú uprednostňovať alebo vyžadovať platbu v hotovosti.

Bratislava 29. júna (TASR) - Slovenských dovolenkárov v Grécku by sa limity týkajúce sa výberov z bankomatov nemali dotknúť. Taktiež by nemal byť problém ani s platbami kartou.

Grécka vláda zaviedla kontrolu toku kapitálu. Tamojšie banky majú byť zatvorené do 6. júla. Ako však uviedla Slovenská banková asociácia (SBA), obmedzenie výberov z bankomatov nad 60 eur denne sa v súčasnosti týka len platobných kariet vydaných gréckymi bankami. Otázne však je, či budú mať samotné bankomaty dostatok hotovosti. "Turisti v Grécku môžu aj naďalej vyberať hotovosť nad túto hodnotu. Obmedzenie sa podľa našich informácií netýka platieb kartami v termináloch, čo znamená, že technicky nič nebráni využívať platobné karty," uviedol pre TASR analytik SBA Marcel Laznia.

Zároveň však upozornil, že môžu nastať situácie, kedy obchody, reštaurácie a hotely budú uprednostňovať alebo vyžadovať platbu v hotovosti. Preto by jej mali mať turisti pre istotu dostatok. "Do Grécka by si mal klient so sebou zobrať viac hotovosti ako len na bežné drobné výdavky. Vyhne sa tak možnému problému s jej prípadným nedostatkom," skonštatovala hovorkyňa ČSOB Banky Zuzana Eliášová.

Platobné karty by takisto mali byť nevyhnutnou súčasťou. "Klientom odporúčame mať so sebou debetnú aj kreditnú kartu. Pri platení debetnou kartou používa peniaze z vlastného účtu, ak platí kreditnou, používa peniaze banky. Ak peniaze vráti v bezúročnom období, čo je v prípade ČSOB 55 dní, používa ich bez úroku navyše," dodala Eliášová.