Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovensko bude mať zaregistrovanú stránku z blízkeho vesmíru

Vesmír Foto: TASR/AP

Zapísať sa do histórie takýmto spôsobom dostane šancu každý, kto si svoju webovú adresu zaregistruje na stránke vesmirnyprogram.sk. Jedinou podmienkou je slovenská koncovka internetovej adresy.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Slovenský poskytovateľ webového priestoru WebSupport a Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) už v sobotu (14.4.) z hvezdárne v Partizánskom vypustia stratosférický balón, ktorý z hranice blízkeho vesmíru zaregistruje internetové adresy so slovenskou príponou (.sk). Zariadenie nazvané podľa Júliusa Satinského - JULO2 tiež vyhotoví fotografie a videá našej planéty.

Samotný let by mal trvať približne tri až štyri hodiny. Balón by sa mal pritom dostať do výšky viac ako 25.000 metrov vďaka stovkám litrov hélia, ktorým ho napustia. "V týchto miestach je už 99 percent atmosféry Zeme dávno pod nami. Naša technika musí zniesť extrémne mrazy okolo mínus 50 stupňov Celzia a kozmické žiarenie. Keď JULO2 prekročí ozónovú vrstvu, prestane na chvíľu posielať dáta o sebe a začne registrovať internetové adresy," priblížil Jakub Kapuš zo SOSA.

JULO2 má tiež na palube niesť aj niekoľko súčiastok Slovenskej akadémie vied, ktoré v extrémnych podmienkach otestuje pre budúce projekty.

Podľa projektového manažéra WebSupport Mateja Kvoceru pôjde o vôbec prvý pokus o registráciu názvu internetovej adresy z blízkeho vesmíru. "Aj keď už astronauti na vesmírnej stanici ISS používali Twitter, nikto zatiaľ podobným spôsobom nezaregistroval internetovú adresu," povedal.

Zapísať sa do histórie takýmto spôsobom dostane šancu každý, kto si svoju webovú adresu zaregistruje na stránke vesmirnyprogram.sk . Jedinou podmienkou je slovenská koncovka internetovej adresy.