Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slovenský a maďarský astronóm spolu objavili blízkozemský asteroid

Ilustračné foto. Foto: Tablet.TV

Odhadovaný priemer planétky je 100 - 225 metrov, vidieť ju je možné len pomocou teleskopu.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Amatérsky astronóm Štefan Kürti z Nových Zámkov a profesionál Krisztián Sárneczky z Budapešti v októbri spoločne objavili blízkozemský asteroid. TASR o tom informoval Kürti, objav potvrdzuje aj stránka Minor Planet Center v USA. Podľa výpočtov astronómov objekt minie Zem v bezpečnej vzdialenosti.

Kürti našiel teleso označené ako 2018 TY5 v sobotu 13. októbra. Po zistení, že by mohlo ísť o blízkozemský asteroid, kontaktoval odbornú astronomickú komunitu, ktorá mu pomohla získať ďalšie pozorovania. "Blízkozemské asteroidy sa také telesá, ktoré sa počas svojej púte približujú k Slnku na menej ako 194 miliónov kilometrov. To zároveň znamená, že sa takto priblížia aj k dráhe našej planéty. A niektoré až nebezpečne blízko," vysvetľuje amatérsky astronóm. Pozorovania boli preto potrebné, aby sa dráha planétky dala presne vypočítať.

V nedeľu 14. októbra ráno sa objav podarilo potvrdiť a svoje pozorovania pridalo ďalších päť observatórií. 2018 TY5 bol najbližšie k zemi 22. októbra, keď popri nej preletel rýchlosťou 66000 km/hod vo vzdialenosti osem miliónov km, čo je takmer 21-násobok vzdialenosti Zem - Mesiac. Odhadovaný priemer planétky je 100 - 225 metrov, vidieť ju je možné len pomocou teleskopu.

Spolupráca Kürtiho a Sárneczkeho trvá od jesene 2010 a priniesla už stovky objavov asteroidov. Maďarský astronóm v observatóriu Konkoly, Piszkéstető zabezpečí fotografovanie vybranej časti hviezdnej oblohy a slovenský ich z pohodlia domu následne vyhodnocuje. "Hviezdnu oblohu dennodenne monitorujú veľké automatické prehliadky, ktoré objavujú väčšinu asteroidov, ale ako dokazuje i tento prípad, objavy nie sú vyhradené len pre veľkých hráčov," hovorí Kürti.