Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Slovenský sokol Lucky sa stal vo Francúzsku ornitologickou celebritou

Samec Lucky Foto: Ochrana dravcov na Slovensku

Hoci drvivá väčšina vtákov migruje do Afriky juhovýchodným smerom, časť jedincov zo stredoeurópskej populácie si predsa len vyberá juhozápadný smer, cez Francúzsku riviéru a Pyrenejský polostrov.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Slovenský sokol červenonohý sa stal vo Francúzsku ornitologickou celebritou. Lucky je jedným zo 41 mláďat, ktoré na západnom Slovensku označili v júli špeciálnym krúžkom.

"V polovici septembra nás prekvapila správa od francúzskych kolegov. Mladého sokola odfotili neďaleko Marseille. Zo Slovenska sa sem dostal asi za 20 dní," povedal Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Na snímke samec Lucky.
Foto: Ochrana dravcov na Slovensku


Vysvetlil, že je to dôkaz, že hoci drvivá väčšina vtákov migruje do Afriky juhovýchodným smerom, časť jedincov zo stredoeurópskej populácie si predsa len vyberá juhozápadný smer, cez Francúzsku riviéru a Pyrenejský polostrov. "Pre tunajšiu populáciu je to úplne nový a nesmierne dôležitý poznatok, Lucky sa stal celebritou," doplnil Slobodník.

Priblížil, že okrem farebných krúžkov sa na zistenie pohybu vtáctva využívajú aj satelitné vysielačky. "Tie ukazujú, že sokolíky majú rôzne migračné tempo. Kým niektoré iba prekonali Saharu, iné sú už v Angole," doplnil.

Na snímke samec Lucky.
Foto: Ochrana dravcov na Slovensku


Slovenskí ornitológovia sa tento rok po štvrtý raz zapojili do medzinárodného sčítania sokolov červenonohých na miestach, kadiaľ migrujú, alebo kde na ceste do Afriky odpočívajú.

"Vo všetkých krajinách bolo tento rok výrazne menej pozorovaní ako po minulé roky, na Slovensku dokonca o viac než polovicu oproti predošlým dvom rokom. Bez sokolov ostali známe trasy na Považí, oveľa nižší bol tiež ich výskyt na Turci," zhrnul Slobodník. Nižšie počty sa zistili aj napriek mimoriadne úspešnej hniezdnej sezóne, dôvodom môže byť počasie, ktoré urýchlilo migráciu vtáctva.