Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Sneh v Johannesburgu splnil sen dvojice o bielej svadbe

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Johannesburg snežilo len 23 dní za uplynulých 103 rokov.

Johannesburg 8. augusta (TASR) - Dvojica zaľúbencov v Juhoafrickej republike sa tento týždeň zosobášila, keď im vlna nezvyčajne studeného počasia umožnila splniť sľub daný vo veselej nálade, že sa vezmú hneď, ako hlavné mesto Johannesburg pokryje sneh.

Portugalský emigrant Ru Moca a Monique Joubertová si svadbu naplánovali na budúci rok, ale keď najväčšie mesto JAR v utorok nečakane zahalila pokrývka snehu, Joubertovej sestra zatelefonovala do rádia Jacaranda FM. Moderátorovi povedala o sne mladého páru, ktorý túži po "skutočnej" bielej svadbe.

Rozhlasová stanica sa hneď vrhla do organizačnej práce a vybavila oddávajúceho kňaza, právnika, fotografa, kvety, tortu a limuzínu - dvojica sa večer zosobášila počas vysielania v rozhlasovom štúdiu. Rodina ženícha Mocu si obrad vypočula v Európe cez internet.

"Celý sobáš so všetkými čačkami-mačkami sme zorganizovali za tri hodiny," vyhlásil Martin Bester, dídžej stanice Jacaranda.

Šéfka americkej diplomacie Hillary Rodham Clintonová (druhá vľavo) sa vytešuje zo sneženia počas návštevy v juhoafrickom Johannesburgu 7. augusta 2012.
Foto: TASR/AP
Sneženie v Johannesburgu bolo prvé po piatich rokoch a najhustejšie od roku 1981. Všetky noviny uverejnili na titulných stránkach fotografie zasnežených paliem a leva sediaceho v ohrade zoologickej záhrady v Johannesburgu, ktorému sa na hrive hromadil sneh.

V Johannesburg snežilo len 23 dní za uplynulých 103 rokov. Vločky padali i počas návštevy šéfky americkej diplomacie Hillary Clintonovej v metropole Pretória, kde naposledy snežilo v roku 1968.



Vlna mimoriadne studeného zimného počasia takisto narušila premávku v krajine, ktorá je najväčšou ekonomikou v Afrike. Snehové záveje a teploty pod bodom mrazu spôsobili 24-hodinové zatvorenie diaľnice medzi prístavným mestom Durban a ekonomickou metropolou Johannesburg.

Muž sa spúšťa zo zasneženého kopca v Johannesburgu 7. augusta 2012.
Foto: TASR/AP