Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Snehové správy: Mrazivé teploty na zjazdovkách potešia lyžiarov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lyžiarske podmienky sú dobré až veľmi dobré, s výškou snehu od 20 do 50 cm.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Po uplynulom víkende pokračuje prevádzka v troch strediskách – na Donovaloch, Štrbskom Plese a Chopku, kde sú upravené zjazdovky v lokalitách Biela Púť, Záhradky a Srdiečko. Veľká Rača a Krahule budú prevádzke opäť od piatku, Litmanová je vo víkendovom režime. Lyžiarske podmienky sú dobré až veľmi dobré, s výškou snehu od 20 do 50 cm.

Vďaka mrazivým teplotám prevádzkovatelia pokračujú v technickom zasnežovaní zjazdoviek, v piatok je predpoklad spustenia sezóny na Roháčoch – Spálenej, Kubínska hoľa plánuje otvoriť okolo 17. decembra. Až do Vianoc platia „mimosezónne“ ceny skipasov.

Lyžiarske podmienky

Chopok sever 30 - 50 cm veľmi dobré
Chopok juh - Srdiečko 30 - 40 cm veľmi dobré
Štrbské Pleso – Interski 40 cm dobré
Donovaly 20 – 35 cm veľmi dobré

Alpské strediská

Lyžiarska sezóna bola spustená už v desiatkach alpských stredísk – v Rakúsku je lyžiarom k dispozícii už viac ako 70 areálov. Lyžiarske podmienky sú prevažne dobré, snehová vrstva je stabilná. Prevádzka je čiastočná – dosahuje vo väčšine oblastí okolo 50 percent.

Rakúsko

Flachau 0 – 90 cm veľmi dobré
Hinterstoder 0 – 30 cm dobré
Hintertux 25 – 105 cm dobré
Hochficht 35 - 35 cm dobré
Hochfuegen 20 - 40 cm dobré
Ischgl 0 – 40 cm dobré
Kaunertal 55 – 90 cm dobré
Kitzbuehel a Kirchberg 30 – 50 cm dobré
Kitzsteinhorn – Maiskogel 20 – 70 cm dobré
Obergurgl - Hochgurgl 0 – 35 cm dobré
Schladming Dachstein 0 – 100 cm dobré
Soelden 10 – 130 cm dobré
Stubai 5 – 100 cm dobré
Zell am See – Kaprun 5 – 70 cm dobré

Švajčiarsko

Davos Klosters 0 – 30 cm dobré
Matterhorn Ski Paradise 0 – 110 cm dobré
Saas-Fee 0 – 135 cm dobré
Verbier 10 – 65 cm dobré

Francúzsko

Chamonix Mont-Blanc 0 – 150 cm dobré
Tignes 40 - 150 cm dobré
Val d'Isére 40 – 150 cm dobré
Val Thorens 65 – 140 cm dobré

Taliansko

Courmayeur 15 - 80 cm dobré
Livigno 5 - 45 cm dobré


Lavínové nebezpečenstvo na vrcholoch Tatier sa trochu zmiernilo



Zvýšené lavínové nebezpečenstvo na vrcholoch Tatier sa trochu zmiernilo na druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Snehová pokrývka sa postupne stabilizovala a lavínové nebezpečenstvo sa zmiernilo. Ako v Nízkych Tatrách a v Malej Fatre, tak aj vo Vysokých a Západných Tatrách je už mierne lavínové nebezpečenstvo. Vo Veľkej Fatre je dnes len malá hrozba pádu lavín," skonštatoval lavínový špecialista s tým, že snehová pokrývka v slovenských pohoriach pomaly sadá a bude sa aj naďalej na slnkom osvietených svahoch postupne stabilizovať.

Najmä na extrémne strmých svahoch so sklonom viac ako 30 stupňov, na záveterných svahoch a v žľaboch hrozí uvoľňovanie lavín pri veľkom dodatočnom zaťažení previateho nového prachového snehu, ktorý sa ešte nepreviazal so starším podkladom a vietor ho sformoval do málo stabilných snehových dosiek a vankúšov. "Za predchádzajúcu periódu sneženia celkovo pripadlo 60 až 130 centimetrov nového suchého snehu," doplnil Lizuch.

"Na horách bolo ráno krásne slnečné počasie," podotkol. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od -12 do mínus päť stupňov Celzia. Fúkal mierny až čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do deväť, v nárazoch miestami do 12 metrov za sekundu. Za posledných 24 hodín už nový sneh nenapadol.