Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Snehové správy: Pozrite sa, kde si cez víkend najlepšie zalyžujete

Na snímke lyžiar v historickom kostýme a lyžami prechádza cieľom počas 11. ročníka Majstrovského preboru v lyžování sjazdovom na svahu Buková hora v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 9. marca 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lyžiarske podmienky sú veľmi dobré, snehová vrstva na zjazdovkách dosahuje hrúbku zväčša 30 až 45 cm.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Počas víkendu bude na Slovensku v prevádzke už viac ako 20 zimných areálov. Zajtra otvárajú lyžiarsku sezónu napríklad Roháče – Spálená, Ski Bachledova, Vrátna – Paseky, Ski Makov, v sobotu Strednica – Ždiar, Tatranská Lomnica, Ski centrum Kohútka, Telgárt alebo Jasenská dolina. Dnes sú upravené zjazdovky na Donovaloch, Štrbskom Plese, na severnej i južnej strane Chopka a vo večerných hodinách na Krahuliach a Fačkovskom sedle. Martinské hole ohlásili otvorenie sezóny 17. 12., o deň skôr otvorí Opalisko – Závažná Poruba. Viaceré areály budú mať v deň otvorenia, prípadne celý víkend špeciálnu cenu skipasu.

Lyžiarske podmienky sú veľmi dobré, snehová vrstva na zjazdovkách dosahuje hrúbku zväčša 30 až 45 cm. Tam kde to ešte teploty umožňujú sa pokračuje v technickom zasnežovaní. Na zjazdovkách sa nachádza vrstva technického i prírodného snehu z minulého týždňa. Zimné strediská spúšťajú zjazdovky postupne – prevádzka dosahuje 30 až 50%.

Lyžiarske podmienky

Nízke Tatry

Chopok sever 10 – 50 cm veľmi dobré
Chopok juh - Srdiečko 30 – 40 cm veľmi dobré
Donovaly - Záhradište 20 – 35 cm veľmi dobré

Vysoké Tatry

Štrbské Pleso 50 cm dobré

Malá Fatra

Fačkovské sedlo 20 - 30 cm dobré

Kremnické vrchy

Krahule 30 - 40 cm veľmi dobré

Pieniny

Litmanová 40 - 50 cm veľmi dobré


Alpské strediská

V alpských strediskách prevládajú dobré lyžiarske podmienky. Snehová vrstva sa za posledné dni výraznejšie nezmenila, počasie je slnečné a bez zrážok. V prevádzke je už okolo 100 stredísk, návštevníkom je k dispozícii zväčša 50% zjazdoviek v jednotlivých lyžiarskych oblastiach.

Rakúsko

Flachau 40 – 90 cm veľmi dobré
Hinterstoder 0 – 30 cm dobré
Hintertux 10 – 105 cm dobré
Hochficht 35 – 35 cm dobré
Hochfuegen 20 – 40 cm dobré
Ischgl 0 – 40 cm dobré
Kaunertal 50 – 80 cm dobré
Kitzbuehel a Kirchberg 30 – 50 cm dobré
Kitzsteinhorn – Maiskogel 25 – 70 cm dobré
Obergurgl - Hochgurgl 0 – 35 cm dobré
Schladming Dachstein 0 – 100 cm dobré
Soelden 10 – 130 cm dobré
Stubai 5 – 90 cm dobré
Zell am See – Kaprun 5 – 70 cm dobré

Švajčiarsko


Davos Klosters 0 – 25 cm dobré
Matterhorn Ski Paradise 0 – 105 cm dobré
Saas-Fee 0 – 135 cm dobré
Verbier 10 – 80 cm dobré

Francúzsko

Chamonix Mont-Blanc 0 – 150 cm dobré
Tignes 40 - 150 cm dobré
Val d'Isére 40 – 145 cm dobré
Val Thorens 65 – 135 cm dobré

Taliansko

Bormio 0 - 45 cm dobré
Courmayeur 15 - 80 cm dobré
Livigno 5 - 40 cm dobré
Madonna di Campiglio 0 - 35 cm dobré


Lyžiarske svahy v Bachledovej doline otvoria už v piatok



V Bachledovej doline v Ždiari v okrese Poprad sa v posledných dňoch nachádza okolo 40 centimetrov prírodného snehu. Mínusové teploty vytvárajú ideálne podmienky aj pre technické zasnežovanie vo všetkých troch dolinách.

"Stredisko Bachledka Ski & Sun otvorí svoje brány prvým lyžiarom už v piatok 9. decembra. V prevádzke budú svahy v Bachledovej doline a Hrebeň a postupne budú pribúdať aj všetky ostatné zjazdovky," informovala marketingová špecialistka z lyžiarskeho strediska Martina Múdra. Ako doplnila, v piatok ráno bude možné v stredisku sledovať aj letecké prevážanie kontajnerových bufetov ponad Spišskú Maguru. "Budú prevážané helikoptérou z Bachledovej doliny do Jezerska a Malej Frankovej, kde budú po následnom pospájaní tvoriť gastro zariadenia priamo na svahu," doplnila.

Lyžiari v Bachledovej doline sa môžu i túto zimu tešiť na niekoľko noviniek. Pre návštevníkov zo Zamaguria a Pienin je otvorená prístupová cesta z Malej Frankovej, ktorá ponúka prístup zo severnej strany strediska. "Súčasťou nového prístupu z Malej Frankovej bude veľká odstavná plocha pre autá, pokladnica, bufet a hygienické zariadenia. Zmodernizuje sa aj prístup z Jezerska doplnený novým bufetom a hygienickými zariadeniami," vymenovala Múdra. Deti a nelyžiarov poteší nové osvetlené klzisko s požičovňou korčúľ v Jezersku, ako aj snowtubing, snowrafting, detský náučný chodník, vyhliadková veža a iné atrakcie. Pre malých lyžiarov sú pripravené dva detské ski parky, meraná slalomová dráha a animačné programy.

V Bachledovej doline si počas zimnej sezóny pripomenú Goralov. "Návštevníci zažijú goralský karneval, lyžovačku v krojoch, či poriadnu veselicu na svahu. Už počas Vianoc okúsia pravú žiarsku lyžovačku s ľudovou zábavou," uzavrela Múdra.

Ráno snežilo len v najvyšších polohách Tatier, je tu mierna lavínová hrozba



Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

"Do hôr začal prúdiť teplý vzduch. Oteplilo sa a ráno bolo zamračené. Na viacerých miestach padalo mrznúce mrholenie, v najvyšších polohách Vysokých Tatier snežilo," uviedol. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus štyroch do plus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal silný vietor severných smerov s rýchlosťou do desať, v nárazoch do 20 metrov za sekundu.

Celkovo je v Tatrách 60 až 140 centimetrov snehu, v ostatných pohoriach 20 až 60 centimetrov. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený v teréne veľmi nerovnomerne. Na záveterných svahoch sú vytvorené preveje, snehové vankúše a dosky. Sneh je často sfúkaný tesne nad hranicu lesa, do pásma kosodreviny, a to najmä na svahoch s južnou až juhovýchodnou orientáciou.