Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Snehové správy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V prevádzke je do 20 lyžiarskych stredísk, cez víkend sa tento počet zvýši o areály, ktoré majú prevádzku obmedzenú na piatok až sobotu alebo sú vo víkendovom režime.

Bratislava 22. marca (TASR) - Lyžiarsku sezónu vo väčšine stredísk ukončili. Aktuálne sa lyžovačka sústreďuje už len do vyšších polôh. Snehová vrstva postupne klesá, jej hrúbka dosahuje 20 až 50 cm, len v niektorých vysokohorských lokalitách ako napr. Štrbské Pleso alebo Roháče - Spálená je to ešte od 70 cm.

Lyžiarske podmienky sú dobré až veľmi dobré, sneh je však mokrý. V prevádzke je do 20 lyžiarskych stredísk, cez víkend sa tento počet zvýši o areály, ktoré majú prevádzku obmedzenú na piatok až sobotu alebo sú vo víkendovom režime - napr. Svit – Lopušná dolina, Jasenská dolina, Čertovica, Závažná Poruba alebo Králiky.

Sezónu tento týždeň ukončili na Donovaloch, Krušetnici, na Janovkách v Zuberci aj v Mýte pod Ďumbierom, v Skicentre Strednica v Ždiari budú vleky premávať už len do piatku. Vo viacerých areáloch je už lyžovačka lacnejšia.

V Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo
Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach je riziko lavínových zosuvov mierne, je tu vyhlásený druhý stupeň.

Ako TASR informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS), sneh je vplyvom silného oteplenia a hlavne dažďa do nadmorskej výšky 2200 metrov nad morom mokrý a nestabilný. "Uvoľnenie lavín je možné pri väčšom dodatočnom zaťažení, no očakáva sa aj zosuv spontánnych lavín z mokrého snehu," upozornil.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, hmlisto a s dažďom, v polohách nad 2200 metrov so snežením. Výrazné oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od mínus dvoch do plus šiestich stupňov Celzia. Fúkal mierny až čerstvý, prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do osem, na hrebeňoch Tatier v nárazoch do 17 metrov za sekundu.

Snehová pokrývka je vplyvom vetra rozložená nepravidelne, v hrebeňových polohách sú vytvorené preveje a na záveterných svahoch severovýchodných, východných a juhovýchodných expozícií snehové dosky rôznej tvrdosti. Naopak, na vypuklých formách terénu je sneh vyfúkaný až na tvrdý, ľadový podklad. Sneh je vlhký alebo mokrý až po najvyššie vrcholy Tatier.


Lyžiarske podmienky


Nízke Tatry
Chopok juh - Kosodrevina 20 – 60 cm dobré
Chopok juh - Srdiečko 20 – 60 cm veľmi dobré
Chopok sever 35 – 55 cm veľmi dobré
Telgárt 25 - 40 cm veľmi dobré
Vyšná Boca 20 - 30 cm veľmi dobré

Vysoké Tatry
Tatranská Lomnica 40 - 60 cm veľmi dobré
Štrbské Pleso 80 -100 cm veľmi dobré
Lomnické sedlo 130 cm veľmi dobré

Západné Tatry
Roháče - Spálená dolina 70 -100 cm veľmi dobré
Belianske Tatry
Ski Bachledova 30 - 40 cm veľmi dobré
Strednica - Ždiar 40 cm veľmi dobré

Veľká Fatra
Malinô Brdo 35 - 40 cm veľmi dobré

Malá Fatra
Vrátna - Paseky 20 - 50 cm veľmi dobré
Winter park MARTINKY 45 cm veľmi dobré
Vrátna - Chleb 10 - 80 cm dobré

Kremnické vrchy
Skalka arena 30 - 50 cm veľmi dobré

Javorníky
Ski Centrum Kohútka 10 - 30 cm dobré

Kysucké Beskydy
SNOWPARADISE Veľká Rača 35 - 45 cm veľmi dobré

Oravské Beskydy
Orava Snow - Oravská Lesná 40 - 50 cm veľmi dobré

Oravská Magura
Kubínska hoľa 30 - 60 cm veľmi dobré
Ski Zábava - Hruštín 50 cm veľmi dobré

Levočské vrchy
Levočská dolina 35 cm veľmi dobré

Bezplatné skibusy zviezli na Liptove od začiatku zimy 112.000 lyžiarov
Bezplatné linky Ski, Aqua a City busov prepravili v jednom z tradične najnavštevovanejších regiónov na Slovensku od začiatku zimnej sezóny viac ako 112.000 turistov. Najvyťaženejšie kyvadlové linky na Liptove jazdia po Demänovskej a Hrabovskej doline a tiež medzi lyžiarskym strediskom Jasná a Aquaparkom Tatralandia.

Jarná lyžovačka odštartovala aj úpravy grafikonov bezplatnej dopravy, ktoré rešpektujú aktuálny dopyt. V prevádzke ostali Ski&Aqua busy z Tatralandie do Jasnej a kyvadlová preprava po Demänovskej doline.

Zostávajúce tri linky ukončili svoju prevádzku minulý týždeň. "Podmienky na lyžovačku sú u nás stále veľmi dobré, dokonca padal aj čerstvý sneh. Prišiel čas pre skutočných pôžitkárov, ktorí si vychutnávajú upravené zjazdovky, menej ľudí a slnečné lúče," skonštatoval riaditeľ najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku Matej Hulej.

Ako doplnil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Ján Blcháč, do systému skibusovej dopravy investovala oblastná organizácia viac ako 100.000 eur. "Liptov už päť rokov poskytuje bezplatnú prepravu autobusovými linkami a upevňuje si svoje miesto medzi kvalitnými horskými destináciami v Európe. Túto zimu sme navyše priniesli našim návštevníkom novú linku City bus, ktorá ich raz týždenne vozila za večerným programom z Jasnej do Liptovského Mikuláša," uviedol.

Vďaka nej bolo podľa Blcháča každú stredu v centre mesta oveľa živšie až do nočných hodín. "Na našom programe Nechajte sa zlapať sme návštevníkom priniesli autentickú možnosť vyskúšať si bičovanie Jánošíka na dereši. Potom sme im obliekli dobové kostýmy, vyrazili si mince a v centre mesta ich naši zbojníci aj prepadli a ozbíjali. Na programe sa zabavilo viac ako 500 ľudí, čo výrazne prekonalo naše očakávania," vyjadril sa riaditeľ Múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric.

Množstvo prepravených osôb bezplatnými linkami je porovnateľné s minulým rokom, kedy v stredisku prebiehal aj Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien, myslí si riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková. Bezplatné autobusy budú podľa nej v prevádzke aj počas Veľkej noci. "Je možné, že bezplatnou dopravou potešíme už aj letných dovolenkárov. Snažíme sa totiž oživiť projekt cyklobusov po regióne," prezradila s tým, že prevádzku zimných liniek opäť obnovia v decembri 2017.



Alpské strediská


Na alpských zjazdovkách prevládajú dobré až veľmi dobré lyžiarske podmienky, no i tu snehová vrstva od pondelka poklesla. V Dolnom Rakúsku je od 30 do 60 cm snehu a lyžuje sa tu v strediskách Göstling – Hochkar, Oetscher a Semmering, sezónu ukončili v Annabergu. V Hornom Rakúsku hlásia strediská v regióne Dachstein West 65 až 85 cm snehu, Hinterstoder 20 až 155 cm a Wurzeralm do 170 cm snehu.

Rakúsko
Flachau 55 –150 cm veľmi dobré
Göstling - Hochkar 30 - 60 cm veľmi dobré
Hinterstoder 25 –155 cm veľmi dobré
Hintertux 25 –195 cm dobré
Hochficht 20 - 40 cm dobré
Hochfuegen 35 –100 cm veľmi dobré
Ischgl 0 –110 cm dobré
Kaunertal 265 –330 cm dobré
Kitzbuehel a Kirchberg 60 –100 cm dobré
Kitzsteinhorn – Maiskogel 90 –200 cm dobré
Obergurgl - Hochgurgl 35 –150 cm dobré
Schladming Dachstein 0 –340 cm dobré
Soelden 20 –280 cm veľmi dobré
Stubai 30 –200 cm veľmi dobré
Zauberberg Semmering 30 - 40 cm veľmi dobré
Zell am See – Kaprun 5 –195 cm dobré

Švajčiarsko
Davos Klosters 50 –170 cm dobré
Matterhorn Ski Paradise 5 –165 cm dobré
Saas-Fee 20 –200 cm dobré
Verbier 20 –215 cm dobré

Francúzsko
Chamonix Mont-Blanc 0 –250 cm dobré
Tignes 110 -230 cm dobré
Val d'Isére 90 –215 cm dobré
Val Thorens 125 –240 cm dobré

Taliansko
Bormio 10 -135 cm dobré
Courmayeur 0 -155 cm dobré
Livigno 30 -105 cm dobré
Madonna di Campiglio 50 -120 cm dobré
Zdroj: www.holidayinfo.sk