Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Stratili ste kľúče? Pozor, samootváranie môže zničiť dvere

Ilustračné foto Foto: TASR

Kľúče často strácajú deti. Treba ich preto poučiť, že ak táto situácia nastane, musia to okamžite povedať.

Bratislava 27. februára (TASR) - Keď človek nemôže nájsť kľúče od vlastného bytu, nejde o neriešiteľnú situáciu. "Musí zachovať najmä pokoj a chladnú hlavu. Znovu prehľadať všetky vrecká a priehradky, spomenúť si, kedy s kľúčmi naposledy manipuloval, a možno ich nakoniec na nejakom najmenej pravdepodobnom mieste objaví," radí Daniel Gregor zo spoločnosti FAB.

V prípade, ak bol človek predtým v autobuse, na stanici či v obchode, treba sa najskôr skúsiť spýtať tam. "Zákon ukladá, že všetky nájdené kľúče, ale aj peňaženky alebo doklady by ich nálezca mal odovzdať na oddelení strát a nálezov na príslušnom magistráte alebo obecnom úrade – aj tam môžete skúsiť zavolať," dopĺňa Gregor.

Ak je jasné, že kľúče sú preč a náhradné nie sú, treba zavolať zámočníka. "Určite nie je dobré obrátiť sa hneď na prvého, ktorý sa vám objaví pri hľadaní na Google. Bezpečnejšie je zavolať si do niektorého z autorizovaných servisných zámočníctiev danej značky. V žiadnom prípade sa nepokúšajte otvárať dvere sami, pretože by ste mohli zámku aj dvere zničiť," upozorňuje Gregor. Zámočníkovi sa treba preukázať dokladom totožnosti a dosvedčiť vzťah k objektu.

V prípade straty kľúčov odporúča Gregor ich výmenu. Privyrobenie strateného kľúča môže byť podľa neho nebezpečné. "Nikdy na podobnú ponuku nepristupujte, nič nie je nebezpečnejšie. Nikdy nemôžete vedieť, v koho rukách váš stratený kľúč skončil, takže riziko vykradnutia bytu je skutočne obrovské," zdôraznil.

Kľúče často strácajú deti. Treba ich preto poučiť, že ak táto situácia nastane, musia to okamžite povedať. "Človek by mal mať stále na pamäti, že len čo dá kľúč raz z ruky a pustí ho z dohľadu, môže sa s ním vlastne rozlúčiť – už nie je bezpečný," uzavrel Gregor.