Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Sokolíčatá prišli o matku, ujali sa ich ľudia

Dve mláďatá sokola myšiara zachránili počas víkendu v Lubeníku pri Revúckej Lehote po tom, ako ich matku pravdepodobne ulovil iný predátor. Foto: TASR/Ján Siman

Sokol myšiar je zákonom chránený druh a nálezca si ho doma nesmie nechať. Záchranca poskytol nevyhnutnú pomoc a momentálne sú už v rehabilitačnej stanici Národného parku Muránska planina.

Revúcka Lehota 24. júna (TASR) - Dve mláďatá sokola myšiara zachránili cez víkend v Lubeníku po tom, čo ich matku pravdepodobne ulovil iný predátor.

Ako TASR povedal záchranca dravcov Ján Benedik, na osamelé mláďatá ho upozornili kolegovia z práce v Lubeníku. Keďže poznali jeho vzťah k prírode, mláďatá okamžite odniesli k nemu domov do Revúckej Lehoty.

Sokoly myšiare, nazývané aj poštolky, sa prispôsobili životu blízko ľudí. Výnimočné nie sú prípady, že hniezdia na balkónoch obytných domov i v areáloch podnikov. "Kolegovia z práce mi zatelefonovali, že našli veľa peria a tri mláďatá pre nich neznámeho vtáčieho druhu. Jedno už ale bolo uhynuté. Okamžite som vedel, že je to sokol myšiar, ktorý má veľkú spoločenskú hodnotu a ľudia si ho cenia najmä preto, že likviduje veľa hlodavcov. Matku pravdepodobne ulovil iný predátor, napríklad to mohla byť lasica, preto bolo blízko veľa peria. Mláďatá boli vyhladnuté, tak som im poskytol prvú pomoc. Nakŕmil som ich a dal im napiť," povedal Benedikt.

Tu bude player


Sokol myšiar je zákonom chránený druh a nálezca si ho doma nesmie nechať. Vzhľadom na voľné dni im záchranca poskytol nevyhnutnú pomoc a momentálne sú už v rehabilitačnej stanici Národného parku Muránska planina. Po vyšetreniach veterinárov rozhodnú o ich ďalšom osude. Ak budú dostatočne životaschopné, odborní pracovníci ich budú kŕmiť, obmedzia na minimum ich stretnutia s ľuďmi a po čase sa pokúsia vrátiť ich späť do voľnej prírody.