Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Solárne lietadlo pokračuje v ceste okolo sveta, smeruje do Oklahomy

Švajčiarske solárne lietadlo Solar Impulse-2 vzlietava z medzinárodného letiska v Daytone v Ohiu 25. mája 2016. Foto: TASR/AP

Cieľom obletu Zeme je dokázať, že lietadlo sa zaobíde bez fosílneho paliva.

Dayton 25. mája (TASR) - Experimentálne lietadlo poháňané iba slnečnou energiou sa dnes vydalo na ďalšiu, v poradí už 13. etapu svojej cesty okolo sveta, v rámci ktorej absolvuje let medzi americkými štátmi Ohio a Pensylvánia.

Solar Impulse 2 vzlietol dnes o 04.00 h miestneho času (10.00 h SELČ) z medzinárodného letiska v Daytone v Ohiu. Po približne 17-hodinovom lete by mal pristáť v meste Allentown v Pensylvánii. Riadi ho jeden z dvojice pilotov, Bertrand Piccard.

Odlet z Daytonu, kam lietadlo dorazilo počas uplynulého víkendu, bol pôvodne plánovaný už na pondelok. Museli ho však odložiť kvôli technickým problémom s mobilným hangárom.

Solar Impulse 2 prekonal koncom apríla Tichý Oceán a doletel z Havajských ostrovov do Kalifornie. Odvtedy absolvoval už tri lety v rámci USA, kde ho čaká ešte jedno medzipristátie v New Yorku. Následne sa vydá na let cez Atlantický oceán.

Jednomiestne lietadlo Solar Impulse 2, vyrobené vo Švajčiarsku, začalo svoju púť okolo sveta 9. marca 2015 v Abú Zabí, metropole Spojených arabských emirátov.

Cieľom obletu Zeme je dokázať, že lietadlo sa zaobíde bez fosílneho paliva, ako aj propagovať využitie tzv. čistých technológií. Lietadlo dosahuje rýchlosť 50-100 kilometrov za hodinu. Má vyše 17.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať energiu aj na let počas noci.