Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Nájsť prácu v preddôchodkovom veku je oveľa ťažšie

ilustračná foto Foto: TASR

Zamestnávatelia sa vyhovárajú, že starší ľudia nie sú dosť flexibilní a nevedia sa tak rýchlo prispôsobiť moderným pracovným podmienkam ako mladí.


Bratislava 22. júna 2012 (TERAZ.sk) - Preddôchodkový vek býva častým problémom pri hľadaní, či udržaní si pracovného miesta. Stratiť prácu pár rokov pred nástupom do dôchodku spôsobuje mnohým ľuďom neľahké, často až bezvýchodiskové situácie.

Zamestnávatelia sa vyhovárajú, že starší ľudia nie sú dosť flexibilní a nevedia sa tak rýchlo prispôsobiť moderným pracovným podmienkam ako mladí. No nie sú práve starší tí vytrvalejší a vernejší? Mladí nepociťujú až také riziko straty práce, preto niekedy striedajú jednu pozíciu za druhou. Ľudia v preddôchodkovom veku si viac vážia svoju prácu, a tak aj svojho zamestnávateľa.


Nevýhody starších pracovníkov

Počítačové zručnosti sú síce u starších ľudí obmedzenejšie, no vedia si ich osvojiť, pretože sú ochotní sa niečomu novému priučiť. Starší nie sú pohltení virtuálnym svetom, a tak dávajú prednosť osobným kontaktom, ktoré sú cenné a nenahraditeľné pre ich povolanie. Znalosť cudzích jazykov by mohla byť ďalším úskalím na ceste za prácou pre človeka po päťdesiatke. Možno však niekedy stačí len osvieženie pamäte, alebo základný jazykový kurz.


Ako uspieť na pohovore

Podľa Bruny Beaty Jakub z personálnej agentúry Adecco by ľudia v preddôchodkovom veku mali na pohovore primárne hovoriť, v čom budú prínosom pre budúceho zamestnávateľa. Dôležité je pomenovať veci správnym menom. Zamerať sa najmä na pracovnú disciplínu a lojalitu voči zamestnávateľovi. Je dôležité zdôrazniť, že na rozdiel od mladčích uchádzačiek, je pre vás pravidelná dochádzka do práce samozrejmosťou. Ste zvyknutý na mimoriadnu prácu počas víkendov a sviatkov a nemáte problémy s akceptáciou pokynov nadriadených. Práci a potrebám firmy sa môžete venovať plnohodnotne, pretože obdobie s výchovou detí máte už dávno za sebou. Na základe dlhoročných skúseností viete s nadhľadom prispieť k riešeniu rôznych situácií a úloh v rámci pracovného kolektívu.


Dôvody prečo zamestnať ľudí nad 50 rokov

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Starší ľudia si uvedomujú, že pracovné príležitosti sú obmedzené a musia preukázať svoje schopnosti.

Dokážu ponúknuť lojalitu k firme na viac ako len 2-3 roky a zároveň majú za sebou niekoľkoročné skúsenosti na základe, ktorých môžu viesť a priučiť ostatných zamestnancov, preto vedia ponúknuť pracovnému tímu stabilitu a rovnováhu.

Starší pracovníci sú zrelí a chcú pracovať, nechcú byť len zamestnaní. Preto sú ochotní pracovať vo svojom voľnom čase a záleží im na úspechu firmy.


Benefity pre zamestnancov

Mnohí zamestnávatelia vedia oceniť svojich najskúsenejších zamestnancov, a keďže si ich chcú udržať, zabezpečujú pre nich odmeny v rôznych podobách. Medzi základné benefity patrí vzdelávanie, platový a kariérny postup, pravidelné preventívne prehliadky, odmeny pri pracovných a životných jubileách, príspevok na rekreačný pobyt.

Priemerný čas, za ktorý si človek obvykle nájde prácu je od troch do deviatich mesiacov.