Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Sonda InSight poslala z Marsu na Zem prvé snímky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

InSight je americká planetárna sonda určená na seizmický výskum vnútornej stavby Marsu.

Mys Canaveral 27. novembra (TASR) - Niekoľko minút po tom, čo sonda InSight pristála v pondelok na Marse, zaslala na Zem "milú a špinavú" snímku, ktorá vedcom pripadala ako umelecké dielo, napísala v utorok agentúra AP.

Fotografia zachytáva väčšinou hladký a piesočnatý terén okolo miesta pristátia sondy, no v zábere sa nachádza jediný kus horniny väčších rozmerov.

"Som naozaj rád, že, zdá sa, ide o neuveriteľne bezpečné a nudné miesto pristátia," uviedol po dosadnutí sondy InSight na povrch Marsu projektový manažér Tom Hoffman. "Presne to sme chceli," dodal.

Kvalitnejšia snímka dorazila na Zem o niekoľko hodín neskôr a ďalšie sa dajú očakávať v nadchádzajúcich dňoch, keď z objektívov kamier inštalovaných na sonde zíde povlak prachu, ktorý sa na nich usadil.

Sonda pristála na Marse v pondelok o 20.55 h SEČ a prvá snímka z povrchu planéty dorazila do riadiaceho centra NASA o šesť minút neskôr. InSight štartovala k Marsu 5. mája z Vandenbergovej leteckej základne v americkom štáte Kalifornia.

InSight je americká planetárna sonda určená na seizmický výskum vnútornej stavby Marsu. Okrem Spojených štátov sa na vývoji prístrojového vybavenia sondy podieľali Nemecko, Francúzsko, Španielsko či Taliansko. Názov sondy je akronymom vytvoreným z anglického pomenovania Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport.