Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Magazín

Sonda Rosetta dostihla Čuriumovovu-Gerasimenkovej kométu

Na ilustračnej snímke umelecká predstava sondy Rosetta pri prelete okolo planétky 2867 Steins, ktorej podoba je založená na reálnych snímkach. Foto: TASR/ESA

Stretnutie sondy s kométou bolo veľmi očakávané. Rosettu vyslali do vesmíru pred viac ako desiatimi rokmi.

Darmstadt 6. augusta (TASR) - Bezpilotná vesmírna sonda Rosetta dostihla dnes kométu 67P/Churyumov-Gerasimenko. Cieľom misie je pristátie na tomto vesmírnom objekte, pomenovanom podľa svojich ruských objaviteľov Klimovi Čuriumovovi a Svetlane Gerasimenkovej (1969).

Stretnutie sondy s kométou bolo veľmi očakávané. Rosettu vyslali do vesmíru pred viac ako desiatimi rokmi. Sonda musela vykonať viacero zložitých manévrov, aby nabrala rýchlosť a bola schopná kométu dostihnúť pri obehu Slnka.

Európska vesmírna agentúra ESA tvrdí, že Rosetta strávi letom popri tomto telese najbližšie dva roky a bude ho zblízka pozorovať. Ak pôjde všetko podľa plánu, v novembri by Rosetta mala na povrch kométy vyslať malý pristávací modul.

Vedci dúfajú, že misia pomôže odhaliť pôvod komét a ďalších telies vo vesmíre.

Experti sledujú obrazovky v kontrolnom centre Európskej vesmírnej agentúry ESA v nemeckom Darmstadte v stredu 6. augusta 2014. Bezpilotná vesmírna sonda Rosetta dostihla dnes kométu 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Foto: TASR/AP