Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Žena vo vysokom veku priviedla na svet po umelom oplodnení dieťa

Foto: TASR/Daniel Veselský

Šesťdesiatdvaročná Španielka porodila dva týždne pred termínom zdravé dieťa, ktoré počala mimotelovým umelým oplodnením.

Madrid 18. októbra (TASR) - Šesťdesiatdvaročná Španielka porodila dva týždne pred termínom zdravé dieťa, ktoré počala mimotelovým umelým oplodnením, informovala dnes tlačová agentúra DPA. Dievčatko vážilo pri pôrode 2,36 kilogramu a po mame dostalo krstné meno Lina. Na svet prišlo cisárskym rezom. Dnes, keď obe opúšťali nemocnicu, vážilo už dva kilogramy a ležalo pokojne mame v rukách.

Žena už má dvoch synov vo veku 27 a desať rokov. Mladší z nich bol tiež počatý umelým oplodnením.

"Mám pocit, ako keby som dostala druhú (životnú) šancu. Cítim sa ako tridsiatnička. V dôsledku hormonálnych zmien a radosti, ktorú pociťujem, som omladla," citoval Linu Álvarezovú britský denník The Independent.

Španielska lekárka a matka troch detí z galícijského mesta Lugo na severozápade krajiny sa dostala do menopauzy pred 20 rokmi, absolvovala však liečenie neplodnosti, aby mohla mať ďalšie deti. Jej tehotenstvo, ktoré zverejnila až v ôsmom mesiaci, vyvolalo v Španielsku veľkú debatu o tom, či by nemal byť stanovený maximálny vek pre umelé oplodnenie.

Rad gynekológov jej podľa jej slov tvrdil, že je nemožné, aby donosila zdravé dieťa, a odmietol jej pomôcť. Napokon našla jedného v Madride, ktorý jej sľúbil, že ak bude mať dobré výsledky testov, pomôže jej.

"Mala som iba šesťpercentnú šancu, ale otehotnela som a mám dievčatko," zdôraznila žena. "Som najšťastnejší človek na svete, všetko išlo perfektne," vyhlásila. "Keď bude mať (dcéra) 30 rokov, mne bude 90. Vychovám ju, pretože priemerná dĺžka života žien stále stúpa."

Ženin najstarší syn, 28-ročný Exiquio, je postihnutý. Gynekológ dieťaťu v maternici poškodil ihlou hlavu, keď robil rutinný test plodovej vody. Druhého syna, Sama, porodila ako 52-ročná tiež po umelom oplodnení.