Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Španielsko a Portugalsko vydali varovania pred horúčavami

Muž pije vodu na pláži v Barcelone 28. júna 2015. Meteorológovia varujú ľudí, že vlna horúčav postihla väčšinu územia Španielska, čo zvyšuje riziko požiarov. Vysoké teploty spôsobuje horúci vzduch prúdiaci z Afriky. Do pondelka teplota vzduchu neklesne pod 40 stupňov Celzia, uviedla národná meteorologická agentúra. Foto: TASR/AP/Manu Fernandez

Odporučili obyvateľom, aby sa chránili pred sálajúcimi teplotami, ktoré na juhu vystúpia miestami až na 44 stupňov Celzia.

Lisabon/Madrid 29. júna (TASR) - Španielsko a Portugalsko dnes vydali varovania pred horúčavami na Pyrenejskom polostrove, ktorý v týchto dňoch zasiahla masa horúceho vzduchu prichádzajúca z Afriky. Odporučili obyvateľom, aby sa chránili pred sálajúcimi teplotami, ktoré na juhu vystúpia miestami až na 44 stupňov Celzia.

Varovanie pred "extrémnym (zdravotným) rizikom" z tepla sa týka najmä mesta Córdoba, kde dnes očakávali 44-stupňové teploty. Pre Sevillu a Toledo meteorológovia predpovedali rekordné teploty 42 stupňov Celzia, informovala tlačová agentúra AP.



Aj v susednom Portugalsku mali podľa predpovedí teploty prekročiť 40 stupňov a generálne riaditeľstvo pre zdravie odporúčalo ľuďom, aby sa od 11.00 do 17.00 h zdržiavali mimo slnka.

Úrady súčasne upozornili na vysoké riziko vzniku lesných požiarov v zalesnených oblastiach stredného a severného Portugalska.

Oficiálne štatistiky ukázali, že po nezvyčajne suchej zime a jari sužovalo ku koncu mája takmer 54 percent portugalskej pevniny extrémne alebo vážne sucho. Vzhľadom na malé dažďové zrážky v júni sa očakáva, že toto percenta ešte stúpne.