Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Ústavný súd zrušil zákaz býčích zápasov v Katalánsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rozhodnutie zdôvodnil tým, že takéto opatrenie je v rozpore s platným španielskym zákonom, ktorý túto tradíciu ochraňuje.

Madrid 20. októbra (TASR) - Španielsky ústavný súd zrušil dnes regionálny zákaz býčích zápasov na území Katalánska. Rozhodnutie podľa agentúry AP zdôvodnil tým, že takéto opatrenie je v rozpore s platným španielskym zákonom, ktorý túto tradíciu ochraňuje.

Súd zároveň uviedol, že katalánske úrady môžu vo všeobecnosti o takýchto veciach na svojom území rozhodovať a dokonca ich aj zakazovať. Býčie zápasy sú však podľa rozhodnutia španielskeho parlamentu súčasťou národného dedičstva, ktoré treba uchovať, a preto v tomto prípade súd rozhodol o zrušení ich zákazu v Katalánsku.

Katalánsko zakázalo býčie zápasy ešte v roku 2011, čím vyvolalo zmiešané reakcie verejnosti. Stalo sa pritom už druhým španielskym autonómnym spoločenstvom, ktoré k takémuto opatreniu pristúpilo. Býčím zápasom totiž ako prvé dali v roku 1991 stop Kanárske ostrovy.

Zákaz v Katalánsku bol však prijímaný kontroverzne, práve preto, že bol vnímaný ako súčasť snahy tamojšej vlády o odtrhnutie sa od Španielska, priblížila AP. Samotné opatrenie pritom v praxi nemalo takmer nijaký účinok, keďže v celom Katalánsku je len jediná fungujúca aréna na býčie zápasy, a to v Barcelone.