Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Spisovateľku Janu Beňovú si všimli v americkom rozhlase

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Schaub pozitívne hodnotí, ako Beňová zachytila pocit nudy a nezačlenenosti - pocity mladých kreatívnych ľudí snažiacich sa zvládnuť život v meste, o ktorom si ani nie sú istí, či v ňom chcú byť.

Washington 21. mája (TASR) – Americká verejnoprávna rozhlasová stanica NPR si všimla slovenskú spisovateľku Janu Beňovú a priniesla recenziu jej knihy. Hodnotí ju ako neobyčajnú a fascinujúcu.

Dielo Seeing People Off (v origináli Café Hyena. Plán odprevádzania) vyšlo v Spojených štátoch 9. mája ako Beňovej prvá kniha vydaná v anglickom jazyku. Spisovateľ, knižný kritik a pravidelný prispievateľ NPR a iných médií Michael Schaub v recenzii pre rozhlasovú stanicu najprv opísal dej románu a hlavné postavy.

"Nič viac sa tam nedeje a je náročné porozumieť tým niekoľkým veciam, ktoré sa dejú. Toto môže znieť ako sťažnosť, ale nie je. Kniha je nádherná svojím vlastným, tvrdohlavo nepriamočiarym spôsobom. Je to útly román vyrozprávaný v sérii stručných obrazov, ktorých nadviazania sa môžu zdať hrboľaté, hoci práve to môže byť zámerom," uviedol Schaub.

Kniha je podľa neho výstredná a je krátkym, neobvyklým výletom. Schaub pozitívne hodnotí, ako Beňová zachytila pocit nudy a nezačlenenosti - pocity mladých kreatívnych ľudí snažiacich sa zvládnuť život v meste, o ktorom si ani nie sú istí, či v ňom chcú byť. Veľmi dobre si podľa neho počína, aj keď opisuje pocit klaustrofóbie, ktorý sa zmocňuje hlavnej hrdinky Elzy v jej petržalskom byte.

"Beňová je najlepšia, keď je vtipná, pričom jej zmysel pre humor má sklon k suchému a temnému humoru," napísal knižný kritik. Seeing People Off je podľa neho fascinujúci román, hoci nie je určený pre každého.

"Fanúšikovia do vnútra sa pozerajúcich postmodernistov ako Clarice Lispector tu nájdu veľa na obdivovanie, rovnako ako aj čitatelia s chuťou na niečo experimentálne. Beňová dobre sama opísala knihu v pasáži, v ktorej je Elza opäť v kaviarni: 'Čo mám robiť, keď milujem dvoch mužov?' bezmocne sa pýta mladá žena kamarátky pri vedľajšom stole. 'Napíš román,' povedala Elza otočiac sa k nej. 'Urob z toho príbeh, v ktorom je málo rozprávania, ale veľa smútku." napísal Schaub.

Na Slovensku vyšla kniha Café Hyena s podtitulom Plán odprevádzania v rokoch 2008 a 2012. Jana Beňová za ňu získala Literárnu cenu Európskej únie 2012.