Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Šport sa dostal do témy tohtoročného Svetového dňa rozhlasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhlas a šport majú silu zhromaždiť a spojiť spoločenstvá, podnietiť rešpekt a inklúziu, podporiť univerzálne hodnoty nenásilia, solidarity a tolerancie.

Paríž/New York 13. februára (TASR) - Na tému Šport a rozhlas sa v roku 2018 uskutočnia podujatia k Svetovému dňu rozhlasu. Rozhlas a šport majú silu zhromaždiť a spojiť spoločenstvá, podnietiť rešpekt a inklúziu, podporiť univerzálne hodnoty nenásilia, solidarity a tolerancie, uviedla Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa rozhlasu, ktorý pripadá na 13. februára.

UNESCO vyzvalo všetky rozhlasové stanice, aby sa k nemu pripojili a spoločne oslávili Svetový deň rozhlasu.

Svetový deň rozhlasu sa prvýkrát slávil v roku 2012. Vyhlásili ho delegáti na 36. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO 3. novembra 2011. Dátum 13. február zvolili v spojitosti so založením Rozhlasu OSN v roku 1946. Návrh na vyhlásenie Svetového dňa rozhlasu predložila delegácia Španielskeho kráľovstva.

Cieľom Svetového dňa rozhlasu je upozorniť verejnosť i ďalšie médiá na význam rozhlasu. K ďalším cieľom tohto dňa patrí zlepšenie medzinárodnej spolupráce medzi rozhlasmi a povzbudenie všetkých, ktorí môžu prispieť k ľahšiemu prístupu k rozhlasu i vytváraniu staníc, aby tak postupovali. Zároveň má 13. február upozorniť verejnosť na jedinečné hodnoty rozhlasu, ktorý je schopný poskytnúť služby najširšiemu okruhu ľudí.