Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Spotreba nealka v Česku vlani vzrástla, boom nealko pív ale už skončil

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Limonády sa na celkovej spotrebe nealka podieľajú 57 %, balená voda takmer jednou štvrtinou.

Praha 25. augusta (TASR) - Spotreba nealkoholických nápojov v Česku v minulom roku vzrástla zhruba o 6 %. Každý obyvateľ ČR tak vypil v priemere 212 litrov rôznych nápojov oproti 200 litrom v predchádzajúcom roku. Podpísalo sa pod to najmä minuloročné horúce leto. Rozmach nealkoholických pív však podľa všetkého už skončil a zvýšený dopyt je po džúsoch a ovocných nektároch. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Boom nealkoholických pív je už skôr minulosťou," povedal v súvislosti s údajmi o spotrebe, ktoré zverejnila Únia európskych asociácií nealkoholických nápojov (UNESDA), riaditeľ českého Zväzu výrobcov nealkoholických nápojov Zdeněk Huml. Ako dodal, ľudia oproti predchádzajúcim rokom teraz pijú veľa džúsov a ovocných nektárov. "Čo sa týka spotreby balenej vody, tá je stabilná," dodal Huml.

Limonády sa na celkovej spotrebe nealka podieľajú 57 %, balená voda takmer jednou štvrtinou. Sirupy tvorili minulý rok 15 % predajov a džúsy 5 %. Spotreba piva na obyvateľa ale vlani mierne klesla na 143 litrov.

Podľa mediálneho zástupcu Karlovarských minerálnych vôd Pavla Nováka je náročné percentuálne vyčísliť vplyv teploty na predaj nápojov. "V roku 2015 bolo extrémne teplo, ktoré viedlo k mimoriadnym predajom. Tento rok sa zatiaľ z pohľadu predajov vyvíja priaznivo, napriek tomu nepredpokladáme, že bude taký úspešný ako rok 2015," uviedol.