Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

J. LEDECKÝ: Na gitare ma naučila hrať mama

Český spevák Janek Ledecký Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Naučil som sa pesničky Beatles, Rolling Stones či Boba Dylana a s tými som začal zbierať prvé ovocie, povedal pre TASR o svojich muzikantských začiatkoch Ledecký.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Hdobníka a skladateľa Janka Ledeckého naučila hrať na gitare mama. „Prvé akordy, prvé kroky - také pesničky ako Bedna od whisky a podobne – to ma naučila hrať na gitare moja maminka. Potom som sa učil klasickú gitaru a v pätnástich som s klasikou sekol, pretože som zistil, že na večierkoch, ktoré sa už v tej dobe začínali, s klasikou si tú pozornosť dlho neudržím. Navyše klasiku bolo potrebné denne viac hodín cvičiť. Tak som sa naučil pesničky Beatles, Rolling Stones či Boba Dylana a s tými som začal zbierať prvé ovocie,“ povedal pre TASR o svojich muzikantských začiatkoch Ledecký.

„Mám to šťastie, že hudba ma veľmi baví. K tomu mám obrovské šťastie, že výsledky mojej práce zaujímajú a bavia dostatočný počet ľudí na to, aby som ju nemal iba ako koníčka, ale sa ňou aj uživil. Takže hudba mi dala celý život,“ dodáva známy a úspešný spevák.



Kto je Janek Ledecký?

Rodák z Prahy, spevák, skladateľ a gitarista Janek Ledecký (*27. júla 1962) sa učil hrať na gitare na Ľudovej škole umenia. Maturoval na gymnáziu, vyštudoval právnickú fakultu. Paragrafom sa však nevenoval ani chvíľu, vymenil ich za gitarové akordy. Od roku 1982 bol členom skupiny Žentour, v roku 1986 vydali LP platňu s názvom Žentour 001. V roku 1991 vyšiel album Žentour 005 so známou piesňou Proklínám a rok nato odišiel Janek Ledecký na sólovú dráhu.

Už v roku 1992 vydal prvý sólový album Na ptáky jsme krátký. Dnes ich má na svojom konte šesť. V roku 1999 zložil muzikál Hamlet, ktorý mal premiéru 1. novembra 1999. Povzbudený úspechom Hamleta zložil Ledecký ďalší muzikál Galileo, ten mal premiéru v pražskom divadle Kalich 15. februára 2003. V Divadle Broadway mal 30. novembra 2011 premiéru vianočný muzikál Vánoční zázrak aneb Sliby se maj plnit o Vánocích.


Rozhovor s Jankom Ledeckým prinesie TASR v nedeľu 30. novembra v rámci projektu Osobnosti: tváre, myšlienky.